Hlavní obsah

Nová alba: AG Flek živě a výročí kapely Asia

Právo, Jaroslav Špulák

Další letní týden přináší zajímavou věc v podobě novinky kapely AG Flek, české folkové legendy, možná už trochu pozapomenuté. Britská Asia vydává album ke svému třicátému výročí, a není to „best of“. Sympatický krok.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

AG Flek: Koncert

Foto: Indies

Kapela AG Flek, která patří již od začátku 80. let k nejdůležitějším českým folkovým skupinám, vydává v těchto dnech první živé album ve své historii. Kolekci osmnácti písní natočili muzikanti z původní sestavy, která v roce 1982 vydala bezejmenné debutové album. Tedy ještě před tím, než AG Flekem prošli například Vlasta Redl nebo Radek Pastrňák.

Nové CD nazvané jednoduše Koncert (distribuce Indies) tak přináší nezaměnitelný hlas původní zpěvačky Blanky Táborské a zpívající autorskou dvojici Ivo Viktorin - Karel Markytán, kterou doplňuje původní „flekovský“ basista Josef Šobáň.

A stejně jako na všech koncertech od roku 2007 je i tato sestava na novém albu posílená o kytaristu Michaela Vašíčka a bubeníka Davida Velčovského.

Část písní z novinky už mohou někteří posluchači znát z nedávno vydaného DVD AG Fleku, které se natáčelo ve Zlíně-Malenovicích. K nim nově přibyly další skladby ze záznamu brněnského koncertu. Díky tomu lidé na albu uslyší i nikdy nezveřejněné písničky této legendární kapely. Například působivou předělávku Helplessly Hoping od Crosby Stills & Nash s českým textem Karla Markytána.

Asia: XXX

Foto: Frontier Records

Britská superskupina a rocková legenda Asia oslavuje letos třicet let existence. Rozhodla se neohlížet dozadu a nevydávat kompilaci starších skladeb, nýbrž vykročit kupředu a nahrát nové písně. Na desce je jich jedenáct, všechny mají svou premiéru. Asia je navíc nahrávala v původní sestavě, tedy Geoff Downes (klávesy), Steve Howe (kytary), Carl Palmer (bicí) a John Wetton (zpěv, baskytara).

Oceana: My House

Foto: Warner Music

Druhé album německé popové zpěvačky Oceany uvedl taneční singl Endless Summer, ideální pro právě prožívané období. Byl totiž vybrán jako oficiální hymna fotbalového šampionátu Euro 2012. Na desce se objevila i původní verze skladby, která se nese spíše v duchu reggae. Dalších patnáct skladeb pomohli zpěvačce napsat Blair MacKichan a Fin Greenall, kteří jsou odpovědní i za produkci kolekce. My House je mixem popu, reggae, R, dancehallu, jazzu a funku.

Jedward: Young Love

Foto: Universal Music

Třetí album britských sourozenců Jedward, které známe například z posledního Eurosongu, kde svou zemi reprezentovali. Dvojice debutovala v britském X Factoru v roce 2009. Na novince je tucet písniček, mezi nimi nechybí ani Waterline, soutěžní skladba z letošního Eurosongu. Na produkci dohlíželi mimo jiné Dan Priddy, Deekay a Duck & Paddy.

Hallyeah: Band Of Brothers

Foto: Epic

Americká heavymetalová superskupina Hellyeah, kterou tvoří někteří členové kapel Pantera, Rebel Meets Rebel, Damageplan, Mudvayne nebo Nothingface, se téměř přesně na den po dvou letech vrací s novou deskou.

Novinka, která je již třetí deskou kapely, dostala název Band Of Brothers. Produkoval ji Jeremy Parker, který je podepsán například i pod produkcí desek Evanescence nebo Godsmack.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám