Hlavní obsah

Zemřel kytarista skupiny Abraxas Ivan Sekyra

Aktualizováno

V sobotu zemřel ve věku 59 let po dlouhé nemoci rockový kytarista a dokumentarista Ivan Sekyra. Zakladatel skupin Abraxas, Projektil a Drakar byl autorem známé balady Zahrada ticha. Datum pohřbu zatím nebylo zveřejněno. S odkazem na informace od rodiny to řekl hudební publicista a Sekyrův spolupracovník Petr Korál.

Ivan Sekyra mluví v dokumentu Magický motýl o skupině Abraxas

 
Článek

"Zahradu ticha všichni znají, ale nikdo neví, kdo to složil. Je to podobný případ jako píseň Bláznova ukolébavka od Pavla Dydoviče," uvedl Korál, který se Sekyrou natáčel hudební dokumenty Abraxas - Magický motýl a Rocky.

Foto: www.abraxas.cz

Snímek skupiny Abraxas z let 1976-1978, na kterém sedí Ivan Sekyra vlevo.

Skladbu Zahrada ticha proslavil zejména zpěvák Pavel Roth se skupinou Projektil, který podle ní v roce 1986 nazval i své sólové album. Mezi metalovými příznivci je Sekyra známý ze svého působení ve skupině Drakar, s níž v 90. letech natočil album Let draka.

Zahrada ticha (1971)

"Strašně mě potěšilo, že si téhle nahrávky všimlo švédské vydavatelství I Hate, které se specializuje na vydávání různých rarit z celého světa, a vydalo Let draka po letech v reedici," podotkl Korál. Drakar se poté objevil na velkém rockovém festivalu ve Švédsku.

Sekyra se narodil 1. října 1952 v Praze. S hudbou začínal hrou na housle, později přešel na klasickou a elektrickou kytaru. Po působení v různých rockových a jazzových skupinách stál v roce 1976 u zrodu populárních Abraxas.

Slávek Janda o Ivanu Sekyrovi a AbraxasVideo: Česká Televize

Kapela byla v té době inspirována art rockem Pink Floyd a doprovázala svoje koncerty filmovými projekcemi. Sekyra ale už nehrál na debutové desce Box, kde se Abraxas zaměřil na novou vlnu.

Později působil v pronásledovaném Projektilu, kde zpíval Pavel Roth. Také se podílel na albu F. R. Čecha s názvem 1983. Ještě za své muzikantské éry stačil vystudovat skladbu na Lidové konzervatoři. Svou poslední kapelu, Silent Garden, založil před sedmi lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám