Hlavní obsah

Václav Havel trochu jinak, jako náčelník i tanečník

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesto, že Václav Havel neměl fotografování příliš v oblibě, vznikla celá řada snímků, které se zapsaly do zlatého fondu české fotožurnalistiky. Trochu jiného Havla ukazuje do 6. července výstava v pražské Staroměstské radnici.

Článek

Stovka snímků z období 1988 až 2011 pochází z archívu České tiskové kanceláře (ČTK). Vybírat bylo z čeho, neboť agenturní fotoreportéři za tu dobu pořídili čtrnáct tisíc Havlových fotografií.

„Nápad vznikl spontánně v době, kdy po Havlově smrti skončily pietní akce. Snažili jsme se vybírat fotografie, které jsou něčím zajímavé a ukazují, že Havel nebyl jen státník, ale měl i soukromý život,“ říká šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch.

Zařazeny jsou i černobílé snímky z předprezidentského období, nechybí záběry z prvního Havlova projevu z amerického Kongresu, s Rolling Stones, jak ráno rozcuchaný upíjí čaj nebo jak na trutnovském festivalu nosí indiánskou čelenku.

Na pivě s Klausem

Petr Mlch vyzdvihl Havlem podepsanou fotografii, ukazující, jak se prezidentovi k ústům nebezpečně blíží dotěrná vosa, i památnou sérii snímků, kdy sedí u piva s Václavem Klausem a za oba platí. Údajně tehdy pronesl, že se přece nenechá zvát od ministra financí.

Jedním z čtyřiadvaceti vystavujících je i Michal Krumphanzl, autor fotek s Klausem i z Velikonočních ostrovů, na němž Havel se zeleným věncem na hlavě, vykasanou košilí a bez jedné ponožky tančí s místní domorodkyní.

„Občas bylo těžké pana prezidenta fotografovat, protože neměl fotografování moc rád, druhá rovina ale je, že byl zajímavý objekt a některé snímky se povedly i díky tomu, že byl jejich spolutvůrcem,“ myslí si fotograf Krumphanzl, kterého Havel jednou překvapil tím, že se stal, zcela náhodou, náčelníkem kmene v Brazílii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám