Hlavní obsah

Pražské České centrum žije Londýnem

Právo, Kateřina Farná

Jako předkrm blížící se olympiády prezentuje pražské České centrum v Rytířské ulici několik výstav. Z části byly již k vidění v Londýně, v Praze zůstanou do 30. června. V prvním sále je instalace speciálního vláčku, který po svém vylepšili čeští i britští umělci. Naše barvy hájí vagóny od Michala Pěchoučka, Jiřího Davida nebo Veroniky Bromové.

Foto: Archiv galerie Českého centra v Praze

Na fotce je vlak od Mileny Dopitové

Článek

Druhá výstava Coal and Steel zahrnuje výběr českých umělců mladé generace, některých žijících i působících v Londýně. V malbách, fotografiích nebo videích reflektují tradici i rozvoj začátku minulého století.

Vedle Jana Pfeiffera, Jiřího Thýna nebo Jakuba Matušky vybrali kurátoři také malby Hynka Martince.

Vítěz prestižní britské soutěže BP Portrait Award je znám tím, že se ve svých dílech snaží uchopit a zmrazit čas. Jako předlohy mu často slouží fotografie i staré pohlednice.

„Jsou to obrazy z projektu Lost in Time. Mají velký vztah k historii, například ten větší portrét ukazuje neznámý příběh dívky z Ameriky devatenáctého století. Obraz na levé straně je zase do barvy zatavená hlína z místa, kde v Londýně bydlím. Je to reálná věc, k níž mám osobní vztah,“ vysvětluje Martinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám