Hlavní obsah

Zemřel sochař Josef Nálepa

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sochař, medailér a pedagog Josef Nálepa zemřel náhle ve středu 13. června ve věku 76 let, jen dva týdny poté, co se v Praze na Julisce zúčastnil odhalení sochy věnované Josefu Masopustovi. Právu to potvrdila manželka s tím, že poslední rozloučení se koná ve středu 20. června ve 14.30 v Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanech.

Foto: Josef Louda, ČTK

Nálepa se svou slavnou bustou Salvadora Dalího

Článek

Nejslavnějším dílem ostravského rodáka a žáka Karla Pokorného na AMU je busta španělského mága Salvadora Dalího. Z jeho dílny pocházejí i portréty řady herců, od Radovana Lukavského přes Jiřího Sováka, Vlastimila Brodského, Miroslava Horníčka, Voskovce a Wericha po reliéf Vlasty Buriana. Vytvořil rovněž busty Tomáše Bati, Karla Gotta i Hany Hegerové.

Nálepa byl také zručný kreslíř a medailér. Řadu let jsme platili jeho dvoukorunou. O sport se tento mistr republiky ve vodním lyžování i zkušený lyžař zajímal celý život. K jeho posledním pracím patří socha Martiny Sáblíkové.

Byl všude, kde se v českém sochařském kumštu něco zajímavého dělo. Byl své práci oddaný, a díky kamarádské povaze a charismatické osobnosti nepřehlédnutelný. Loni představil svou tvorbu na výstavě v Malostranské besedě v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám