Hlavní obsah

Nové knihy: Carofiglio, Simpson, Downhamová, Low, Azzarella i Smith

Právo, František Cinger

Přehled novinek překladové literatury zahajuje román italského právníka Gianrika Carofiglia, tíživé otázky si klade hrdina britského autora Joea Simpsona, milostný příběh vypráví jeho rodačka Jenny Downhamová. Do historie se vydal další Brit Robert Low. Fantasy nabízí Američan Rod Rees. Následují detektivky dalších Američanů Roberta B. Parkera a Dana Simmonse. Dějiny jednoho sitcomu vypráví jejich rodák George Beahm. A jako prémie tři komiksy z dílny Briana Azzarella, Eduarda Risso, Marcella Fruisina a Jeffa Smitha.

Článek

Gianrico Carofiglio:

Nevědomý svědek

Nové knihy

Autor, který se angažoval v procesech s mafií, napsal právnický thriller. Na dně studny je nalezeno tělo devítiletého chlapce. Z krutého a nevysvětlitelného zločinu je po krátkém vyšetřování obviněn senegalský plážový prodejce Abdu Thiam, u něhož se najde chlapcova fotografie. Vše vypadá jednoznačně. Díky obhajobě mladíka, které se ujme ztroskotaný advokát Guido Guerrieri, nachází i on novou chuť do života. Nevědomý svědek je obžalobou rasismu, demaskováním italského soudnictví i portrétem hluboce lidského hrdiny.

Host, přeložila Zuzana Jurková, 256 stran, 289 Kč

Joe Simpson:

Zvuk zemské tíže

Nové knihy

Hlavní hrdina tráví během horského výstupu se ženou noc na skalní římse. Vyrušen pohybem zachytává v posledním okamžiku padající manželku, která ve spánku vyklouzla ze spacího pytle a teď v jeho křečovitém sevření visí nad propastí. Odpovědí na tíživé otázky bytí a nebytí je jeho další život a práce dobrovolného záchranáře, při níž se s ním čtenář setkává po pětadvaceti letech plných trýznivých výčitek. Přichází ale nová výzva, další bouře a setkání s dívkou, jež se může stát vykoupením, majákem na cestě vpřed a snad i něčím víc.

Jota, přeložil Jan Sládek, 344 stran, 348 Kč

Jenny Downhamová:

Ty proti mně

Nové knihy

Milostný příběh Mikeyho a Ellie, odehrávající se na anglickém maloměstě, připomíná protivenství Romea a Julie. Jejich rodiny se nalézají na protikladných pólech sociálního žebříčku. Zatímco osmnáctiletý Mikey se musí starat o dvě mladší sestry i osamělou matku, sedmnáctiletá Ellie takové starosti nezná, je dívkou z dobře situované rodiny. Když se její bratr dopustí na Mikeyho sestře násilného trestného činu, vydá se Mikey potupenou sestru pomstít – a nečekaně potká právě Ellie.

Eroica, přeložila Petra Klůfová, 252 stran, 280 Kč

Robert Low:

Bílý havran

Nové knihy

Orm a muži z jeho přísežného bratrstva ve třetím díle vikinské ságy bojují ve službách jarla Branda a pokoušejí se zapomenout na Attilův poklad. Ale pomstychtivý duch nebohé Hild jim chystá jiný osud. O Attilově hoře stříbra se doslechnou dva nebezpeční muži, Brondolf Lambisson, který má z Ormem nevyřízené účty, a jistý Klerkon. Tito dva se spřáhnou a unesou dva členy přísežného bratrstva, kteří je mají dovést k místu, kde poklad leží. Orm vyplouvá znovu na moře, aby své druhy zachránil.

BB art, přeložil Václav Viták, 328 stran, 249 Kč

Rod Rees:

PoloSvět: Jaro

Nové knihy

Druhý díl úspěšné fantasy tetralogie. Mraky nad PoloSvětem se začínají stahovat. Heydrichova vojska obsazují Paříž a dávno zapomenuté zlo Lilith se znovu probouzí. Norma nemá na vybranou, musí se postavit do čela hnutí odporu. Děj se nyní odehrává v hédonistickém středomořském sektoru Medi. Autor vtahuje do děje řadu nových postav, z nichž nejdůležitější je slečna Odetta Arocová – rozložitá a velmi svérázná dívka z pařížského tržiště. Objevuje se i markýz de Sade a Nikolaj Kondratěv, ruský ekonom a autorův oblíbenec

Jota, přeložila Věra Procházková, 568 stran, 398 stran

Robert B. Parker:

Neviditelné stopy

Nové knihy

Příběh soukromého detektiva Spensera patří k nejlepším z početné řady. Připlete se k případu Jumba Nelsona, obézního ožraly, ale jinak slavného hollywoodského herce. Na Jumba padne obvinění, že znásilnil a zavraždil mladou ženu, ale i když Spenserovi se ten nechutný a arogantní tupec hnusí, má o jeho vině pochyby. Rozhodne se pátrat po vrahovi na vlastní pěst. Jumbovi se však Spenserovy otázky nezamlouvají, a tak na něho poštve svého mladičkého bodyguarda, což je indián Zebulon Sixkill.

BB art, přeložila Petra Klůfová, 256 stran, 249 Kč

Dan Simmons:

Krutá hra, Kruté mrazy, Krutý osud

Nové knihy

Joe Kurtz býval soukromý detektiv – než se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou a pomstít vraždu své partnerky. Když se po jedenácti letech vězení vrací do Buffala, nemůže být o obnovení licence ani řeči, přesto se najdou lidé, kteří jsou ochotní ho najmout a využívat jeho služeb načerno. Práce pro mafiánského bosse Farina však znamená, že se brzy najdou i další lidé, kteří si budou přát vidět Kurtze co nejdříve pod drnem. A pokud si Kurtz myslel, že jeho pouta s mafiánskou rodinou jsou po smrti dona Farina zpřetrhána, krutě se mýlil.

BB art, přeložil David Petrů, 568 stran, 349 Kč

George Beahm:

Třeskutá kniha - Teorie velkého třesku

Nové knihy

Nestydatě neautorizovaný průvodce televizním seriálem. Americký sitcom Teorie velkého třesku se i u nás stal kultem - a je tedy načase, aby se čtveřice „nerdů“ v čele s geniálním sociopatem Sheldonem a jejich jednodušší, leč krásnou kamarádkou Penny představila v knižní podobě. George Beahm zodpovídá příznivcům seriálu všechno, co kdy o Teorii velkého třesku chtěli vědět, a nádavkem i pár věcí, na které by se je ani nenapadlo zeptat.

Argo, přeložil Lukáš Bednář, 318 stran, 298 Kč

Brian Azzarello, Eduardo Risso:

100 nábojů - Šest na odstřel

Nové knihy

Šest komiksových příběhů. Pro některé hrdiny začátek, pro jiné konečná. Agent Graves postupně rozmístil své kameny po hrací ploše a chystá se na závěrečný souboj s Trustem. Podobně postupují i jeho protivníci, kteří budou muset bojovat nejen s Gravesem, ale i mezi sebou navzájem. Hra se čím dál tím víc komplikuje, a pokud hráči budou chtít přežít, musí si uvědomit, kam vlastně patří a kam se chtějí dostat. Jedno je jisté – všichni se do dalšího kola nedostanou.

BB art, přeložil Petr Zenkl, 144 stran, 399 Kč

Brian Azzarello, Marcello Fruisin:

Hellblazer: Dobré úmysly

Nové knihy

Hellblazer jsou zase výborně napsané hororové příběhy zasazené do současného světa, zážitky plné temnoty, lidského i nelidského zla s cynickým hrdinou Johnem Constantinem, jehož největším nepřítelem je on sám. Není to jen komiks o hrůzách v temnotách. Často se v něm odráží i společenské události a politická situace. Nyní se Constantin rozhodl vyrovnat s rodinou člověka, za jehož vraždu se dostal do vězení. Jenže ona rodina má temná tajemství.

Crew, přeložil Štěpán Kopřiva, 144 stran, 349 Kč

Jeff Smith:

Kůstek 3, Čas zabíjet draky

Nové knihy

Autor si troufl rozjet epický fantasy příběh, který začíná jako lehká dobrodružka, ale postupně se rozrůstá a prohlubuje. A navíc spojuje dva světy. Jeden typický fantasy, s lidskými hrdiny, draky, příšerami a tajemnými válečníky a druhý moderně „disneyovský“, který zastupují tři hlavní hrdinové, Kůstkové. Vzniklo dílo, které kritici označují za „mnohem legračnějšího Pána prstenů“. Mix žánrů je vidět i na černobílé kresbě, ve které se mísí vliv Mickey Mouse s Moebiem.

Crew, přeložil Michael Bronec, 180 stran, 269 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám