Hlavní obsah

Nová alba: Sigur Rós, Patti Smith, Neil Young a další

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červen je tradičně období, kdy na světový trh hrnou své nové desky umělci všech žánrů. Před letními festivaly se koneckonců hodí, když se o jejich tvorbě lidé dozvědí. Tento týden tak činí například Islanďané Sigur Rós, Finové Rasmus, Američanka Patti Smith, Kanaďan Neil Young a další.

Článek

Sigur Rós: Valtari

Foto: EMI

Nová alba

Sigur Rós existují od roku 1994. V jejich čele stojí Jónsi Birginsson, muž několika projektů, ale především majitel charakteristického falzetu, kterým spoluvytváří zvuk Sigur Rós. Valtari je šesté studiové album kapely. Přišlo po poměrně dlouhé době, po čtyřleté pauze (loni ji vyplnila koncertní nahrávka Inni), přesto je vysoce pravděpodobné, že bude stejně úspěšné, jako předešlé kolekce. Určitě proto, že na sebe dalo tak dlouho čekat, nesporně i kvůli tomu, že nese zvuk, kterým Sigur Rós ohromili svět.

S Valtari se nedostavila žádná zásadní změna stylu, odklon od vyšlapané cesty. Zní podobně jako předešlé desky - znovu na něm dominuje ponurá melancholická nálada, evokující zamlžené chladné nedělní odpoledne, studené ve své sychravosti, sexy ve své bezmoci.

Kapela na desce vystavěla komorní zvukové stěny, přes které se line Jónsiho zpěv. Tradičně zůstává na stejné úrovni jako jednotlivé nástroje. Nepřekrývá je, ani za nimi nevlaje jako dodatek.

Vždy během nejméně pěti minut (většinou však více) vtahuje kapela do atmosféry svých skladeb, budí pozornost jemnými předivy aranžérských změn a přes zdánlivý stereotyp posluchače hudbou neuspává. Vyvolává u nich naopak „husí kůži“, kterou dovolí shodit až s poslední skladbou, spíše několik minut po jejím doznění.

Nemá smysl vytahovat z osmi představených kompozic jednu nebo dvě nejlepší. Není mezi nimi žádný singl, není mezi nimi ani kvalitativní rozdíl. Album opět funguje jako celek, jako skutečné hudební album.

Sto procent ale v hodnocení nedostane. To proto, že se od minulých nahrávek až tak neliší, a v tomto duchu završilo v diskografii co do počtu celý půltucet.

Patti Smith: Banga

Foto: Sony Music

Nová alba

Kolekce Banga americké zpěvačky Patti Smith je jedenáctá v její studiové diskografii. Materiál na ni nahrávala ve slavných Electric Lady Studios v New Yorku. Texty a hudba jsou nejvíce inspirovány jejími sny a představami. Na desce je ovšem také písnička This Is The Girls, která je poctou loni zesnulé britské zpěvačce Amy Winehouseové, stejně tak skladba Fuji-san, jež připomíná loňské tragické zemětřesení v Japonsku. Kompozici Nine napsal Patti k narozeninám její kamarád, herec a hudebník Johnny Depp.

Rasmus: The Rasmus

Foto: EMI

Nová alba

Finská poprocková skupina Rasmus se v minulosti dokázala prosadit i u nás. Skladby Livin’ In A World Without You, In The Shadow, Sail Away nebo No Fear se často objevovaly v tuzemském éteru.

Loni se mohlo zdát, že kapela končí. Přípravy na nové desce se zastavily, většinu rozpracovaných písni si přisvojil zpěvák Lauri a vydal je na sólové desce New World, na které koketoval s elektronikou. A byť mu zbytek kapely v oficiálním prohlášení projevil podporu, nic nenasvědčovalo další možné spolupráci. V historii bychom našli mnoho podobných případů, které skončili definitivním rozchodem. Rasmus však povstali z popela a  novinkou své příznivce jistě potěšili. Posluchači na desce najdou jednoduché písničky s výraznou melodií, zpěvné refrény, střízlivé aranže a občasný lehce melancholický nádech.

Neil Young & Crazy Horse: Americana

Foto: Supraphon

Nová alba

Kanaďan Neil Young & Crazy Horse vydávají album Americana. Je to jejich první společná studiová práce po téměř devíti letech. Crazy Horse jsou aktuálně Billy Talbot, Ralph Molina, Poncho Sampedro a Neil Young. Pohled do playlistu okamžitě napoví, že jde o kolekci klasických amerických lidovek. Ve své době mohly být některé z nich označovány za protestní písně či mordýřské balady, ale dnes se hrají u táboráku, neboť jejich pro všechny stále srozumitelné náměty a melodie přežily mnohá desetiletí. Každá z  písní je součástí amerického kulturního dědictví, pod společným označením Americana představujícími hudební dokument tamní historie. Nové album produkovali Neil Young a John Hanlon společně s Marke Humphreysem.

Regina Spektor: What We Saw From The Cheap Seats

Foto: Supraphon

Nová alba

Očekávané nové studiové album zpěvačky Reginy Spektor ji spojilo s producentem Mikem Elizondem (Eminem, Fiona Apple, Dr. Dre). Je to její první nový studiový materiál od roku 2009 a odstartoval ho letos na jaře první singl All The Rowboats. Dílo bylo natočeno za osm loňských letních týdnů v Los Angeles. Regina napsala všech jedenáct písniček, několik jich bylo nových, jiné našla mezi dříve složenými. S Elizondem dali dohromady instrumentaci se snahou o speciální zvuk každé jednotlivé písně. Většina alba byla natočena živě s Reginou u piana, případné byly další nástroje a zvuky přidány dodatečně. Spektor studovala klasické piano a získala si početnou skupinu newyorských příznivců již před vydáním prvních dvou alb vlastním nákladem. Průlomovým se ale stalo až dílko Soviet Kitsch (2004), následované Begin to Hope v roce 2006.

Misha: Dekáda

Foto: EMI

Nová alba

Album Dekáda slovenské zpěvačky, skladatelky, textařky a dvojnásobné Slavice Mishy bilancuje uplynulých deset let jejího působení na scéně. Zařadila na ně hity, které za desetiletí hudební kariéry natočila. Během tohoto období jí vyšla čtyři studiová alba. Na tom bilanční ve spolupráci se slovenským rapperem a producentem Opakem natočila i dvě novinky – Dokonalý pár a Dávno preč, a zařadila na ně i píseň, která vznikla pro baletní představení Slovenského národního divadla Anjeli nad mestom.

Gossip: A Joyful Noise

Foto: Sony Music

Nová alba

Americká indie rocková formace Gossip se po třech letech hlásí o slovo s novou nahrávkou. Její v pořadí pátá studiovka dostala název A Joyful Noise. Produkci novinky svěřilo trio v čele se svéráznou frontmankou Beth Ditto do rukou Marka Ronsona a Briana Higginse z produkční společnosti Xenomania. Spolupráci s Ronsonem zpěvačka ohodnotila slovy: „Jedním z našich největších společných pout je fakt, že oba máme rádi masivní vokál. On navíc miluje country, což pro mě hodně znamená. Country je totiž v mém žebříčku věcí, které mám moc ráda, na prvním místě. Za ním je punk a hip hop.“ Comebackovým singlem se stala skladba Perfect World.

Původní Bureš: Železný Jan

Foto: Indies Happy Trails

Nová alba

Album Železný Jan pražské rockové skupiny Původní Bureš vzniklo jako sběrný dokument v období od jara 2011 do jara 2012. Všechny nahrávky pořídili členové kapely za pomoci mobilního nahrávacího studia, ať již ve zkušebně či doma. Točilo se naživo včetně zpěvu, dohrávány byly jen některé melodické nástroje (akordeon, housle) a vokály. Výsledný mix provedl baskytarista Brut za asistence kytaristy a autora písniček Fumase. Pro zachování co největší autenticity a charakteru dokumentu nebyla nahrávka, až na několik detailů, nijak studiově upravována. Dokumentární způsob záznamu mimo jiné zachytil i výměnu na bubenickém postu. V některých písních ještě hraje Petr Hugo Šlik, v jiných jako host Vojta Noha, který s kapelou dlouhodobě spolupracuje, a v dalších staronový bubeník Petr Vitáček (hrál s Burešem v letech 1993 - 1998, bubnuje na albu Ples tapírů).

Rara Avis: Expectiations

Foto: X Production

Nová alba

Češi Rara Avis se na druhém albu Expectations vrátili do doby hudební nové vlny na konci 70. Let minulého století, ovšem se současným indie zvukem a popovým aranžmá. „Skladby na Expectations jsou ve srovnání s naší starší tvorbou přístupnější, ale výsledek je temnější. Popisují život ztracených lidí kolem nás i naše vlastní nenaplněná očekávání. Jsou žalmem naší naděje,“ říká frontman kapely Daniel Galba.

Album Expectations vznikalo ve studiích Vintage.cz Michala Pešouta a Golden Digital Studiu Michala „Amáka“ Šťastného, který se také podílel na mixu a závěrečném masteringu. Křest desky proběhl v půli května v pražském klubu Roxy.

Soláň: Bylo lásky, bylo

Foto: Indies Happy Trails

Nová alba

Láska je nejkrásnější a nejsilnější lidský cit - proto je také v lidové písni tak hojně zastoupena. Obsahem textů zpravidla bývají radost a štěstí z přítomnosti milé či milého, zklamání z jeho zrady, bolest a žal nad rozchodem nebo jeho ztrátou, starostlivá láska rodičů, vděčná láska dětí, ochranitelská láska sourozenců. To vše naši předkové v lidových písních ze srdce vyzpívali, to vše je na novém CD cimbálové muziky Soláň.

Chris Botti: Impressions

Foto: Universal Music

Nová alba

Dlouho očekávané album jazzově laděného Chrise Bottiho přináší třináct nových skladeb, které nahrál se zajímavými hosty. Jsou mezi nimi například Andrea Bocelli, Mark Knopfler, druhdy předák britských Dire Straits, nebo Herbie Hancock. Kolekce přináší skutečné hudební pohlazení po duši.

Reklama

Výběr článků

Načítám