Hlavní obsah

Dítě apokalypsy aneb Zázemí cynického světa

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská režisérka a prozaička Virginie Despentesová (1969) nabízí v románu Dítě apokalypsy téměř detektivní příběh. Ne nadarmo je jeho vypravěčem nijak úspěšná třicetiletá Lucie, která dostala v pařížské bezpečnostní agentuře za úkol sledovat Valentinu, dospívající dceru úspěšného spisovatele Françoise Galtana.

Foto: Nakladatelství Host

Virginie Despentesová: Dítě apokalypsy

Článek

Jeho mladičká žena, její matka, ho opustila dávno a nikdo neví, kam zmizela. Největší zájem na Valentinině návratu do rodiny má snad jen bohatá babička.

Lucii poté, co jí Valentina unikla, nezbývá nic jiného než oslovit legendu v branži sledování, která si vysloužila přezdívku Hyena. Zaujme ji, získá ji a s ní pak objeví jak Valentininu matku, tak ve Španělsku i dívku samu. Zdálo by se, že jde o návrat ztracené dcery, ovšem happy end se nekoná.

Dnešní svět s několika virtuálními realitami vydávanými za skutečný život manipuluje zvláště nejmladší generace způsobem, jehož záludnost se objeví až po čase.

Despentesová nemoralizuje, čtenář si postupně sám odpovídá na otázku, jakou tvář si jednotliví literární hrdinové navlékají jako masku a která je naopak pravá. I návraty do dětství a mládí Hyeny vysvětlují její chování. Jako by každá z postav žila několik osudů.

Výsledkem je silný příběh současného cynického světa, jehož hrůza se může dotknout každého.

Celkové hodnocení: 85 %

Virginie Despentesová: Dítě apokalypsy

Host, přeložil Petr Christov, 303 strany, 299 Kč

e-kniha 189 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám