Hlavní obsah

Nová alba: Slash, Stromboli nebo Tom Jones

Právo, Jaroslav Špulák

Tento týden se ke slovu hlásí především legendy. Slash je legenda rocková a nabízí své druhé sólové dílko. Stromboli existovali pár měsíců, ale zbyla po nich skvělá muzika, kterou nyní připomínají. Tom Jones a Pavel Bobek mají rádi coververze a své oblíbené vydávají ve svém podání. Pozoruhodné je jistě i staré album Pantery, které vychází dvacet let poté, co se tak stalo poprvé.

Článek

Slash: Apocalyptic Love

Foto: Roadrunner

Nová alba

Legendární rockový kytarista a skladatel Slash, držitel Grammy a bývalý člen skupiny Guns N’Roses, natočil svou druhou sólovou desku Apocalyptic Love v Los Angeles. On a další členové jeho kapely - Myles Kennedy (zpěv), Brent Fitz (bicí) a Todd Kerns (baskytara) - se spojili s producentem Ericem Valentinem, který také produkoval Slashovo stejnojmenné debutové album.

Autory všech písní jsou Slash a Kennedy, nahrávání alba bylo natočeno a záznam je možné zhlédnout na YouTube.com. Slash o novince říká: „Na bicí hraje Brent, a to je jeden z nejlepších bubeníků, se kterými jsem kdy hrál. Má nadupanej rock’n’rollovej styl, kterej je pořádně sexy. Todd je jeden z nejvšestrannějších muzikantů, které znám, a senzační basák. Ve studiu je rychlej jako blesk, rychle se učí, dobře skládá a navíc je to skvělej zpěvák. Album vzniklo spoluprací s Mylesem. Napsali jsme ho spolu, tím se liší od první desky, kde jsem v každé skladbě spolupracoval s jinými lidmi. Tady to tvořivé jádro jsme my – já a Myles. Navíc rytmika Brenta a Todda to obohacuje a naprosto mění dynamiku první desky. Naše nový album drží mnohem líp pohromadě.“

Stromboli: Stromboli

Foto: Supraphon

Nová alba

Na trh se dostává slavné dvojalbum skupiny Stromboli z roku 1987. Vychází jen několik týdnů po reedici kolekce Straka v hrsti skupiny Pražský výběr a doplňuje tak supraphonské vzpomínání na nejlepší alba české hudební historie.

Po zákazu Pražského výběru našel v polovině osmdesátých let fenomenální kytarista Michal Pavlíček nové tvůrčí uplatnění také v psaní scénické hudby pro film a divadlo (např. film Hledám dům holubí - společně s Michaelem Kocábem), byl spoluautorem muziky pro výstavu Expo 1986 či připravil sólové album pro Zuzanu Michnovou Rány.  Na jaře 1985 v rámci festivalu Jazz Praha dal dohromady příležitostnou skupinu - instrumentální trio (Michal Pavlíček, Vladimír „Guma“ Kulhánek, Klaudius Kryšpín), které se stalo základem pozdějších Stromboli.

Michal Pavlíček pak oslovil zpěvačku Precedensu Báru Basikovou a klávesistku Vendulu Kašpárkovou, takže od února roku 1986 byli Stromboli v nejslavnějším složení: Michal Pavlíček, Vladimír „Guma“ Kulhánek, Klaudius Kryšpín, Bára Basiková a Vendula Kašpárková, s příležitostným baskytarovým hostem Vilémem Čokem.

Koncertní aktivity Stromboli přišly vzápětí po prvních zkouškách - Gitariáda v Bratislavě, festival Jazz Praha 86 v Lucerně plus další samostatná vystoupení - a o kapele začalo mluvit jako o nové hudební "bombě". Asi po půl roce Vladimíra Kulhánka s baskytarou vystřídal stejně brilantní instrumentalista Jiří Veselý a formace tak na delší čas získala stálou sestavu.

V roce 1987 se na pultech prodejen Supraphonu objevilo vinylové dvojalbum Stromboli (vydané pod značkou Panton), které lze rozdělit na čtyři části: tu první tvoří záznam vystoupení na festivalu Jazz Praha ’85. Druhá obsahuje live nahrávku již regulérní skupiny s Bárou Basikovou. Třetím dílem je studiová nahrávka, kde se plně rozvinula krása hlasu Báry Basikové v textech Christiana Morgensterna, Zuzany Michnové aj. Poslední čtvrtina dvojalba obsahuje silně rockové nahrávky hostů, Pavlíčkových přátel: Michaela Kocába (Kvůli ní) nebo Viléma Čoka (Ó hory, ó hory).

Tom Jones: Spirit In The Room

Foto: Universal Music

Nová alba

Velšský zpěvák Tom Jones se zhruba po dvou letech vrací s dalším studiovým albem. Stejně jako v případě minulé desky, i tentokrát půjde o kolekci převzatých písní. Album Praise & Blame z roku 2010 obsahovalo předělávky skladeb například Boba Dylana nebo Johna Lee Hookera a zaznamenalo obrovský úspěch. Například v Anglii se vyšplhalo až na 2. místo prodejní hitparády.

Možná proto sáhl Jones na nové desce po stejném konceptu. Jeho novinka dostala název Spirit In The Room a on se na ní znovu spojil s producentem Ethanem Johnsem, který produkoval i jeho minulou desku. Johns se dle BRIT Awards může čerstvě pyšnit oceněním Producent roku 2011, proto spolupráce s Jonesem na této desce byla logickým krokem. Spolu dali dohromady také doprovodné hudebníky, kteří desku s Jonesem ve věhlasných studiích Bath’s Real World natáčeli. Výsledkem je syrově soulové podání písní, které umí jen Jones. Kolekce obsahuje verze skladeb takových skladatelů, jakými jsou Linda & Richard Thompsonovi, Leonard Cohen či Paul McCartney. K vrcholům alba patří i nová interpretace písně Bad As Me od Toma Waitse nebo Hit Or Miss od Odetty Sings.

Pavel Bobek: Kruhy

Foto: EMI Music

Nová alba

Vychází nové album zpěváka Pavla Bobka. Jmenuje se Kruhy a zpěvák na ně zařadil coververze písní svých oblíbenců Erika Claptona, Bobbyho Caldwella, Michaela Hollidaye, Chrise Cornella, Krise Kristoffersona, Willieho Nelsona a dalších. Českými texty je opatřili Vladimír Poštulka, Robert Křesťan, Mirek Černý i sám Bobek. Dvě původní písně na desce mu složili muzikant a producent Luboš Malina a jeho zvukař Jiří Mašek.

„Už jsem s žádnou další nepočítal. Obvykle jsem desky nahrával po sedmi osmi letech od té předešlé, no a protože ta minulá vyšla před dvěma lety, vydání další mi připadalo bezpředmětné. Znenadání mě o to ale požádala společnost EMI a velmi mi pomohl Luboš Malina, který mě v době, kdy jsem na tom byl před šesti lety zdravotně velmi špatně, přesvědčil, abych zase začal zpívat. Vybral jsem písničky, které mám rád, které ale už moc lidí nezná a sotva by je někdo nazpíval v češtině. Některé z nich jsem v dobách svých studií zpíval pro okruh nejbližších přátel. Na album jsem je ale nikdy nenatočil,“ řekl k desce Bobek.

Soulsavers: The Light The Dead See

Foto: Universal Music

Nová alba

Britské producentské duo Soulsavers není neznámým ani pro české publikum. Mohli jsme je vidět například jako předskokany Depeche Mode během posledního turné, kdy k nám dokonce dorazili dvakrát. Nová deska Soulsavers má co do činění s Depeche Mode.

Rich Machin a Ian Glover, kteří se za názvem Soulsavers schovávají, se natolik spřátelili s frontmanem Depeche Mode Davem Gahanem, že si ho pozvali na novou desku jako hlavního vokalistu. Aby toho nebylo málo, přidal Gahan ruku k dílu i jako autor hudby téměř všech nových písní, a tak Soulsavers lze s troškou nadsázky považovat za společný projekt všech tří pánů. Gahan byl z celého natáčení natolik nadšen, že doufá, že nešlo o poslední spolupráci s duem a rád by Soulsavers vzal na další turné své domovské kapely, které je předběžně ohlášeno na rok 2013.

Pantera: Vulgar Display Of Power

Foto: Supraphon

Nová alba

U příležitosti dvacátého výročí vydání legendárního alba americké rockové kapely Pantera vychází toto dílko jako speciální deluxe sada na CD a DVD. CD obsahuje původní remasterované album doplněné dosud nevydanou skladbou Piss. Na DVD je dříve nevydaný koncertní záznam skupiny z festivalu Monsters Of Rock v Reggio Emilia v Itálii. Vulgar Display Of Power je jedno z nejdůležitějších alb devadesátých let minulého století.

Reklama

Výběr článků

Načítám