Hlavní obsah

Nové knihy: Gamboa, Klánský, Ludva, Bowerová, Myrer i Pafko

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinky tohoto týdne zahajujeme románem kolumbijského autora Santiaga Gamboy, dále připomínáme román Mojmíra Klánského, detektivní příběhy Romana Ludvy, historický příběh britské autorky Sarah Bowerové, romány amerického klasika Antona Myrera i životopis Stevena Tylera, frontmana americké kapely Aerosmith. Nádavkem komiksy Jima Leea, Jepha Loeba, Scotta Williamse i Craiga Thompsona. Pozornost si podle mého zaslouží i vzpomínková kniha lékaře Pavla Pafka, napsaná spolu s Janem Králíkem.

Článek

Santiago Gamboa:

Nekropolis

Nové knihy

Na kongres v Jeruzalémě přijíždí spisovatel, který kvůli nemoci strávil několik let v izolaci od světa. Mezi účastníky kongresu je galerie typů: francouzský životopisec a obchodník s knihami, italská pornoherečka, kolumbijský podnikatel… A především José Maturana. Kněz, ale také bývalý trestanec závislý na drogách, který barvitým jazykem vypráví příběh svého zachránce — charismatického mesiáše z Miami. Pár hodin poté, co vystoupí na kongresu, je v hotelovém pokoji nalezen mrtev. Výstřední životní příběhy účastníků kongresu tvoří moderní Dekameron, v němž hrdinové nejsou izolováni od světa morem, ale válkou.

Host, přeložil Aleš Hurdálek, 424 stran, 332 Kč

Mojmír Klánský:

Albatros

Nové knihy

Román z roku 1978 zůstával dosud ukryt v samizdatu a knižně vychází poprvé. Vypráví příběh statečného prvorepublikového vojáka a dostihového jezdce, který během 2. světové války velel v odboji. Hlavní děj se však odehrává po válce, v podivné době, kdy odvaha, charakter a disciplína najednou začínají být nadbytečné a pro ty, kteří je během války neprokazovali, dokonce nežádoucí. Protagonista major Horský účtuje sám se sebou, protože ví, že se blíží chvíle, kdy bude odstraněn.

Plus, 144 stran, 179 Kč

Roman Ludva:

Falzum

Nové knihy

Pět rozsáhlých detektivních povídek z uměleckého prostředí. Několik vražd, které spojují nejen motivy, ale také dvě ústřední postavy: Josef Rambousek a Kryštof Fridrich, dva odlišní detektivové – jeden intelektuál z kavárny, druhý venkovan z hor. První má rád umění, druhý miluje vlaky. Poprvé se setkávají před kostelem, kde byl nalezen mrtvý farář, s jehož gotickým zvonem se zdá být něco v nepořádku. Další případy je zavedou do prostředí umělecké smetánky, aukčních síní, soukromých sbírek a ateliérů.

Host, 416 stran, 269 Kč

Sarah Bowerová:

Hříchy rodu Borgiů

Nové knihy

Vášnivý příběh z počátku 16. století zasazený do kulis dvora ferrarských vévodů, který byl jedním z nejmocnějších v renesanční Itálii. Právě sem provdal papež Alexandr VI. Borgia svou nemanželskou dceru Lucrezii, aby spojením s rodem Estů upevnil moc. Osudy krásné Lucrezie sledujeme očima dvorní dámy Violanty, pokřtěné Židovky, jejíž bohatá rodina přišla do Říma ze Španělska, původní vlasti Borgiů. Tato dívka, jež se těší Lucreziině přízni i přátelství jejího okolí, podlehne svodům oslnivého, ale krutého a bezohledného Cesara Borgii, bratra své paní, a tato láska ji zavleče do sítě intrik, zrad a úkladů.

BB art, přeložila Eva Křístková, 536 stran, 349 Kč

Anton Myrer:

Poslední kabriolet

Nové knihy

Limitovaná edice legendárního románu ze čtyřicátých let 20. století, během nichž se z bezstarostných amerických studentů stávají váleční veteráni, z idealistů pragmatičtí cynici, vychází k pražskému veletrhu Svět knihy. Dílo je nabízeno ve dvou variantách obálek od českých výtvarníků – Michaela Rittsteina a Karla Jerie a je na čtenáři, jakou si zvolí.

BB art, přeložila Jarmila Emmerová, 456 stran, 299 Kč

Steven Tyler:

Vadí vám chaos v mojí hlavě?

Nové knihy

Frontman americké kapely Aerosmith spořádal hodně drog a vyspal se s fůrou ženských. A jak to tak u podobných excentriků bývá, nestydí se o tom mluvit. Příběh pěti muzikantů, z nichž později vznikla slavná skupina, se dalo dohromady koncem šedesátých let v městečku Sunapee ve státě New Hampshire. Takřka vzápětí se přestěhovali do Bostonu, do společného bytu: frontman Tyler, kytarista Joe Perry, basista Tom Hamilton, kytarista Ray Tabano, kterého později nahradil Brad Witford, a bubeník Joey Kramer. Jako kapela prodali víc než 100 miliónů hudebních nosičů a získali mnoho prestižních ocenění, v roce 2001 byli uvedeni do Rokenrolové síně slávy.

BB art, přeložila Jaroslava Kočová, 400 stran, 349 Kč

Jim Lee, Jeph Loeb, Scott Williams:

Batman - Ticho

Nové knihy

Jednou za čas se sejde scenárista a kreslíř, aby vytvořili příběh… a místo toho stvoří něco mnohem víc. Ve dvanácti kapitolách vyprávějí autoři příběh o přátelství a zradě. Příběh, který ovlivní život jak Batmana, tak Bruce Wayna. Temný rytíř se v tomto komiksu utkává se spoustou známých padouchů. Ale něco mu nesedí. Aby dokázal celý rébus rozlousknout, musí se spojit s nebezpečnou Catwoman a postavit se svému starému příteli – Supermanovi. Postupně se Batman dostává blíž a blíž k tajemnému muži v obvazech, který, zdá se, se všemi manipuluje.

BB art, přeložil Jiří Pavlovský, 320 stran, 590 Kč

Craig Thompson:

Habíbí

Nové knihy

Po fenomenálním úspěchu díla Pod dekou pracoval Thompson na svém mistrovském díle, téměř sedmisetstránkové alegorii ve stylu arabských pohádek a islámských příběhů. Odehrává se ve fiktivním světě, který je krutější a soudobější verzí Tisíce a jedné noci, a líčí životní osudy Dodoly a Zama, dvou uprchlých dětských otroků. Ti v ní projdou mnoha proměnami a překonávají početné překážky, jež se staví do cesty jejich lásce a shledání. Habíbí je milostný příběh s početnými přesahy, podobenství o roli člověka v přírodě, výpověď o rozdílech mezi vyspělým a rozvojovým světem, líčení společného kulturního dědictví křesťanství a islámu.

BB art, přeložil Richard Podaný, 672 stran, 690 Kč

Pavel Pafko – Jan Králík:

Šlo to skoro samo

Nové knihy

Známý operatér a pedagog profesor Pavel Pafko vypráví o osobním i profesním životě s úsměvem a nadhledem. Na otázky o vážných tématech odpovídá v krátkých rozhovorech zpříma a bez vytáček. Hovoří například o tom, jak mu nabídli první úplatek, že má každý lékař svůj hřbitov, zda si připustil, že by se stal veřejným nepřítelem národa, kdyby prezident Václav Havel nepřežil náročnou operaci, jak se cítí, když sděluje velmi vážnou diagnózu, zda je správné, aby fotbalistovy nohy měly větší cenu než celoživotní platy kolegů v jeho týmu, zda by sám volil euthanasii i jak se zachoval, když mu nabídli kandidovat na senátora.

Paseka, 168 stran, 249 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám