Hlavní obsah

Upírská komedie nejen pro milovníky hororů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1990, kdy režisér Tim Burton a herec Johnny Depp natočili film Střihoruký Edward, se spolu tito dva mimořádní filmaři sešli už poosmé. Z jejich nejnovější spolupráce vznikla ve studiu Warner Bros. Pictures upírská komedie Temné stíny.

Ukázka z natáčení filmu Temné stíny (v kinech od 10.05.2012) Video: Warner Bros

 
Článek

Protože jde právě o tyto dva umělce, nemusí film bavit zdaleka jen milovníky hororů, ale především všechny diváky, kteří mají rádi filmy jako Ed Wood, Karlík a továrna na čokoládu, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street nebo Alenka v říši divů.

Děj začíná v roce 1752. Joshua a Naomi Collinsovi se synem Barnabasem připlouvají do Ameriky, aby tu začali nový život a unikli záhadnému prokletí, které pronásleduje jejich rodinu.

Vybudují mocné impérium Collinwood, z Barnabase vyroste okouzlující bohatý mladý muž a zamiluje se do křehké krásky Josette. Jenže udělá osudovou chybu, když odmítne jinou krásku, která je zamilovaná do něj: Angelique je totiž čarodějnice a jako odplatu za své zlomené srdce připraví Barnabasovi trest horší než smrt: promění ho v upíra a uloží ho do hrobu, aby trpěl navěky.

Foto: Warner Bros

Johnny Depp jako upír sedmdesátých let.

Ze studené podzemní kobky se Barnabas dostane v roce 1972. Vrací se na Collinwood a zjišťuje, že v troskách je nejen panství, ale i zbytek bývalé rodiny. Její nynější hlava – Elizabeth – brzy vytuší, odkud vítr přes dvě století starého mladíka přivál. Ale protože Barnabas slíbí, že rodině neublíží, může zůstat a poznat ostatní. Temné stíny vycházejí z populárního seriálu z 60. let, který tehdy znamenal průlom: sice to byla pořád soap opera, ale přinášela do televizní tvorby naprosto nové prvky nadpřirozených jevů včetně upírské tematiky.

Tato kombinace v Burtonově filmovém pojetí vyústila v komedii, která „poměr sil“ obrátila: upírský film tu tvoří pozadí pro rozehrání rodinné komedie, v níž nechybí romantika a vztahy jsou současné. Současný je tudíž i humor stejně jako základní sdělení filmu o tom, že každá rodina má skříň plnou kostlivců a všude najdeme temné stíny, ale přesto je rodinné společenství to nejdůležitější, co člověk v životě má.

Hodně vtipu přináší sama výchozí situace: okouzlující svůdník z osmnáctého století přichází do sedmdesátých let století dvacátého. Ta situace je samozřejmě již mnohokrát viděná, Burton však dokázal hodně vytěžit z toho, že zvolil právě sedmdesátky, tedy období, které například módou vzbuzuje v dnešní mladé generaci smích samo o sobě.

Barnabas samozřejmě nechápe spoustu věcí, jeho květnatá mluva rozhodně nemůže ladit se slangem teenagerky Carolyne, jíž „mladík“ místy vůbec nerozumí.

Nejdůležitější je ovšem celkový styl filmu, který je plný vášní, tužeb a děsů včetně těch upírských, ale divák pořád cítí, že sám sebe nebere moc vážně, a na celé to lidské i nadpřirozené hemžení se dívá s nadhledem.

Vděčná zábava: chytrá a vtipná

Velkou roli hraje typická burtonovská obrazová stylizace, makeup herců, atmosféra starého panství kombinovaná s retrostylem sedmdesátých let. A k osobitosti jeho filmového vyjadřování dnes už neodmyslitelně patří i brilantní, inteligentní herectví Johnnyho Deppa.

Také další role obsadil režisér precizně: Eva Greenová je přesná jak v roli pomstychtivé krásky se zlomeným srdcem, tak později v postavě perfektní top manažerky Angie. A těžko si představit dokonalejší všeho schopnou hlavu rodiny, než je Michelle Pfeifferová.

V Temných stínech najdeme hodně společných prvků s předchozí Burtonovou a Deppovou spoluprací, dokonce lze říci, že ji do určité míry shrnují. O objevnosti tedy nemůže být řeč, novinka nepředstavuje rozhodně žádný posun vpřed, ale divákům přináší vděčnou zábavu, která je chytrá, vtipná, a dokazuje, že upírský film nemusí být pitomost.

Ceslkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám