Hlavní obsah

Cursive: Na našem albu zlo vítězí

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká rocková skupina Cursive vydala nedávno své sedmé studiové album I Am Gemini a 15. května se živě představí v pražském klubu 007. Na otázky Práva odpověděl zpěvák Tim Kasher.

Foto: Fadlle Creek

Cursive zahrají již příští úterý v Praze. Zpěvák Tim Kasher uprostřed.

Článek

Co vás inspirovalo ke stvoření dvojčat Cassia a Pollocka, hlavních postav příběhu alba I Am Gemini?

Chtěl jsem psát o protichůdných hlasech, které nám často znějí v hlavě. Napadl mě příběh o oddělených siamských dvojčatech. Jsou to rozdílné charaktery, dostalo se jim jiné výchovy, ale v podstatě sdílejí stejný mozek.

Jsou to čistě imaginární postavy nebo vás inspiroval nějaký skutečný příběh?

K oběma bratrům z toho příběhu mám vlastně osobní vztah, a tak nevnímám album jako pouhou fikci. Tak ho asi berou mnozí posluchači. Je ale pravda, že je to v podstatě jen příběh, který má ilustrovat pár myšlenek a doplnit písně. Doufám, že si v textech lidé najdou i vlastní příběhy.

Chápu správně, že jde i o symbolické vyjádření boje dobra se zlem, ve kterém zlo nakonec vyhrává?

Svým způsobem je to tak. Hodné dvojče nakonec bitvu vyhraje, ale jen díky tomu, že se stane zlem, proti kterému na začátku bojovalo. Takže ano, zlo vítězí a zničí oba bratry. Proč? To vlastně přesně nevím. Nechal jsem ten příběh dospět ke konci, který se mi zdál přirozený.

Je některé z vašich předchozích alb také koncepční?

Svým způsobem všechna. Ale většinou se nejednalo o tak konkrétní koncept, spíš to byla nějaká abstraktní konstrukce spojující písně.

Je nějaké slavné koncepční album, které máte rád?

Jsem fanoušek alba Hounds of Love od Kate Bushové. I když si vlastně nejsem jistý, jaký je jeho koncept. Něco podobného cítím i k Ziggymu Stardustovi od Davida Bowieho.

Jaká je hudební scéna ve městě Omaha v Nebrasce, odkud pocházíte?

Omaha má výtečnou scénu, jednu z nejlepších. Od doby, co jsem dost starý na to, abych ji dokázal vnímat, se mi vždy zdála dobrá.

K jakým kapelám z Omahy vzhlížíte?

V kapele jsme velcí fanoušci starší formace Mousetrap. Dalšími našimi oblíbenci jsou Mercy Rule, Sideshow, The Faint, Bright Eyes, Conduits, Ladyfinger, McCarthy Trenching a jiní.

Je váš současný koncertní repertoár založen hlavně na aktuálním albu?

Snažíme se dotknout všech alb, která jsme nahráli za posledních dvanáct let.

Bylo těžké vybrat, které písně z nového alba do koncertního programu zařadit, když dohromady tvoří ucelený příběh?

Ani ne. Máme pocit, že byť je tam dějová linka, jednotlivé písně fungují i samostatně. Chtěli jsme, aby dávaly smysl i samy o sobě, protože v dnešní době internetu stejně málokdo poslouchá alba od začátku do konce.

V Praze budete hrát v malém klubu. Hrajete obvykle spíš v menších klubech?

Nikdy jsme se moc nedostali k větším prostorům, držíme si stabilně menší komunitu posluchačů. Jsme velmi nadšení, že budeme hrát v Praze, a kdybyste nás chtěli dát do komory, klidně bychom hráli i tam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám