Hlavní obsah

V Třeboni na Anifilmu nejen o tom, jak se točil Nebel

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosluněné jihočeské Třeboni se po čtvrtečním úvodu v pátek naplno rozběhl filmový festival Anifilm. Kromě možnosti vidět poměrně málo dostupné animované filmy z celého světa nabízí i přímý pohled do tvůrčí kuchyně animátorů.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Třeboň, pohled z věže radnice

Článek

V pátek je na programu např. dramatický příběh Crulic - cesta na onen svět nebo animované horory.

Večer od 18.00 by si filmoví nadšenci neměli nechat ujít přednášku v Salonku Zlatá hvězda o tvorbě filmu Alois Nebel, který posbíral tři České lvy. Režisér Tomáš Luňák návštěvníky seznámí především s technologií rotoskopie. Při té se záběry natočené s živými herci překreslují a upravují pomocí animačního softwaru.

Hlavním programem Anifilmu jsou tři soutěže. „V Mezinárodní soutěži celovečerních animovaných filmů se o hlavní festivalovou cenu utká desítka snímků, které do Třeboně dorazí z celého světa. Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů představí nejlepší krátké snímky za loňský rok. V Třeboni budou se svými filmy soutěžit také studenti v Česko-slovenské soutěži studentských animovaných filmů,“ sdělila mluvčí festivalu Gabriela Zajícová.

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů je rozdělena na filmy pro dospělé a pro děti. Dospělým jsou určeny tituly Alois Nebel (Tomáš Luňák, ČR), Crulic – cesta na onen svět (Anca Damian, Rumunsko, Polsko), Rabínův kocour (Antoine Delesvaux, Francie), Ježek Jiří (W. Wawszczyk, J. Tarkowski, T. L. Lesniak, Polsko) a Tatsumi (režie Eric Khoo, Singapur).

Hlavně pro dětského diváka jsou určeny Příběhy noci (Michel Ocelot, Francie),

Thór -  Legendy z Valhally (Thor Óskar Jónasson, Island), Lotte a tajemství měsíčního kamene (Janno Pöldma, Estonsko), Velký medvěd (Esben Toft Jacobsen Dánsko) a Obraz (Jean-François Laguionie,Belgie, Francie).

V Mezinárodní soutěži krátkých filmů se ve třech devadesátiminutových blocích utká celkem třicet filmů. Jde o kurátorský výběr těch nejzajímavějších celosvětových titulů co do pestrosti v žánru, animační technice, způsobu vyprávění a země původu.

Mimo soutěž můžete navštívit třeba přehlídku filmů, které považuje za své osudové světoznámý americký kreslíř a režisér celovečerních i krátkých filmů Bill Plympton, dvakrát nominovaný na Oscara.

Dále je tu Vzpomínka na Zdeňka Milera, která uvede nejlepší díly legendárního Krtečka a také výběr z jeho nepříliš známé krátkometrážní tvorby, která může být pro mnohé diváky velkým překvapením.

Tématem letošního ročníku Anifilmu je estonská kultura. Součástí přehlídky je bohatý filmový program pro děti i dospělé, zahrnující produkci třech animačních studií Joonisfilm, Nukufilm a Tallinnfilm. Uvidíte pestrý filmový výběr, který vyniká především typicky estonským absurdním humorem a nadsázkou a zahrnuje různé techniky, žánry a styly ze současnosti i historie estonské animované tvorby.

Chybět nebude ani kompletní nominační pětice krátkých animovaných filmů z letošního udílení Oscarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám