Hlavní obsah

Milan Knížák napsal dopis ministryni kultury

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník Milan Knížák, bývalý generální ředitel Národní galerie, napsal otevřený dopis, kterým se obrátil na ministryni kultury Alenu Hanákovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Knížák

Článek

Vyjádřil v něm své obavy o další osud pražské Národní galerie. Mimo jiné v něm uvádí: „Do vedení galerie se dostali absolutní amatéři, kteří své práci nerozumějí a absolutisticky rozhodují, aniž diskutují s odborníky s dlouholetou zkušeností a praxí. A těch několik odborníků, kteří jsou připuštěni do diskuse, se bojí o svoji existenci a nic tedy veřejně nenamítají.“

Jako jeden z důkazů uvádí, že v pražském paláci Kinských má být odstraněna nedávno otevřená společná expozice sbírek Národního muzea a Národní galerie a má se tam přesunout sbírka Francouzského umění z Veletržního paláce.

„Nové vedení svými neprofesionálními a možná i úmyslnými kroky chce zničit vše, co bylo v NG doposud vytvořeno, devalvuje mnohaletou práci řady odborníků,“ uvádí Knížák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám