Hlavní obsah

Epopej vystaví od 9. května ve Veletržním paláci

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mnoha odkladech způsobených technickými problémy, ale i zákulisním a politickým bojem o Slovanskou epopej mezi Prahou a jižní Moravou, je konečně vše jasné: 9. května ve 20 hodin se vernisáží otevře výstava Alfonse Muchy ve Veletržním paláci v Praze.

Foto: Doležal Michal , ČTK

Pracovníci Galerie hlavního města Prahy při úterní instalaci jednoho z pláten Slovanské epopeje.

Článek

Právu to sdělil kurátor Karel Srp, který velkolepou výstavu Epopeje připravuje už několik let. Celkem vše stálo i s převozem a konzervací díla 36 miliónů korun a je to vůbec poprvé, kdy cyklus bude ukázán tak, jak si to sám malíř představoval. Ve Veletržním paláci ho veřejnost viděla sice už v roce 1929, ale Mucha tehdy neměl všechna gigantická plátna o mytologii a historii Slovanů zcela hotová.

Instalaci panelů a obrazů měl na starosti architekt Emil Zavadil, který společně s Karlem Srpem vše pojal tak, aby současný divák měl z obrazů co největší zážitek. Vše je tu pojato velkolepě i s úctou k malířově velkému monumentálnímu umění.

Galerie hlavního města Prahy, pořadatel celé akce, má k výstavě už několik měsíců připravený nádherný katalog, který napsali Karel Srp a Lenka Bydžovská. Je dokonce tak obrovský, že detaily Muchovy malby tu jsou na mnoha reprodukcích provedeny ve skutečné velikosti. Prostě čeká nás největší pražská výstavní událost letošního roku.

Pro veřejnost bude otevřena od 10. května a potrvá nejméně dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám