Hlavní obsah

Na Struny podzimu přijede Jaroussky, Sonny Rollins či Hiromi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multižánrový festival Struny podzimu opět připravil pestrou přehlídku jazzu, world music a klasiky. Phillipe Jaroussky, Sonny Rollins nebo Hiromi jsou jen některá jména z programu na září a říjen.

Článek

„Zahajovací koncert jsme svěřili veliké osobnosti, má velké renomé na mezinárodním poli - je to kontratenorista Philippe Jaroussky, kterého představíme 23. září v Rudolfinu, doprovodí ho skvělý soubor Venice Baroque Orchestra,“ řekl umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Jaroussky přednese árie slavného barokního kastráta Farinelliho.

Violoncellistka Alisa Weilersteinová vystoupí v sólovém recitálu v pražském kostele sv. Anny 30. září se skladbami Johanna Sebastiana Bacha.

Foto: Sakiko Nomura

Hiromi

Japonská pianistka Hiromi, která proslula třeba spoluprací s Chickem Coreou, přiveze své dokonalé fusion. Její tvorba nepostrádá rockovou dravost, jazz ani souvislosti s klasickou hudbou. V Divadle Hybernia 3. října zahraje s bubeníkem Stevem Smithem a baskytaristou Anthony Jacksonem v projektu Voice. „Hiromi se pohybuje jako neřízená střela v kategorii jazzu,“ řekl Vrabec.

Vycházející jazzová hvězda

V pražském Lucerna Music Baru prožije svůj český debut 9. října mladý jazzový zpěvák nominovaný na Grammy Gregory Porter. Kritika ho považuje za vycházející hvězdu a přirovnávají ho k Donnymu Hathawayovi nebo Nat King Coleovi. Kombinace blues, gospelu a funku na nejvyšší úrovni.

Jeden z nejrespektovanějších minimalistů Gavin Bryars uvede 18. října v kině ART Minus svou skladbu potopení Titaniku v multimediálním provedení.

Dále vystoupí jakutské šamanské trio Ayarkhaan (7. října) a brazilská jazzová zpěvačka Joyce Morenová (14. října) či smyčcový The Brodsky Quartet (24. října).

Celý program uzavře 31. října ve velké Lucerně saxofonová legenda Sonny Rollins. Tento suverénní improvizátor vydal loni zatím poslední album Road Shows. Více na www.strunypodzimu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám