Hlavní obsah

Villazón i bez árií okouzlil Prahu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti letech se do Česka vrátil hvězdný mexický tenorista Rolando Villazón. Byl to návrat, který uspokojil pražské publikum ve vyprodané Smetanově síni více než dostatečně, a to přesto, že páteční večer neměl zdaleka jen všechny klady.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Rolando Villazón

Článek

Tím největším byla ale forma čtyřicetiletého pěvce, který v netypickém repertoáru – písních velkých italských skladatelů belcanta – upozornil na méně známou součást tvorby autorů velké epochy italské opery 19. století.

Písně zazněly v Praze s orchestrálním doprovodem berlínského Nuovo Mundo Chamber Orchestra a Villazón v nich mohl uplatnit své přednosti, jež nezmizely ani po delších zdravotních problémech a následné pauze.

Emotivní projev odpovídal milostnému rázu malých klenotů a Villazón, i ve svém věku vypadající „rošťácky“, exceloval stále krásnými výškami a znělými středními polohami. Horší byly nízké rejstříky, kde byla znát již únava. Nebylo se však co divit, protože Praha byla posledním místem jeho evropského turné.

V písních Rossiniho, Donizettiho, Belliniho a v závěru i Verdiho mohl pěvec uplatnit i svůj temperament, protože často byly blízké operním áriím, což platilo hlavně u Verdiho.

Pěvec si od počátku publikum získal, a tak na konci po velkých ovacích přidal ještě tři písně. Oceňme výkon doprovázejícího orchestru i ruského dirigenta Gerasima Voronkova.

Povedly se mu i orchestrální mezihry a předehry, takže úspěch večera mohl být úplný.

Že tomu tak ale nebylo, bylo chybou organizátorů, kteří dali vytisknout malý počet programů, a ani o přestávce rozdávané xeroxované náhrady moc nezachránily.

Celkové hodnocení 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám