Hlavní obsah

Scenárista obvinil Mela Gibsona, že zrušil film, protože nenávidí židy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywoodský scenárista Joe Eszterhas obvinil herce a režiséra Mela Gibsona, že překazil natáčení filmu The Maccabees o židovském hrdinovi Judovi Makabejském, protože nenávidí židy.

Foto: Profimedia.cz

Je Mel Gibson antisemita, nebo má prostě smůlu?

Článek

Společnost Warner Bros zastavila přípravy na natáčení v režii Mela Gibsona, protože prý nebyla spokojena s kvalitou scénáře. Eszterhas ale zveřejnil v médiích dopis, který zaslal Gibsonovi, a v němž tvrdí: "Důvod, proč to nebudete točit, je ten nejhnusnější ze všech - vy nenávidíte židy.

Mel Gibson to označil za naprostý výmysl, má ale bohužel pověst antisemity už delší dobu. V roce 2006 se ztrapnil po celém světě svým opileckým antisemitským blábolením, když ho zastavila policejní hlídka. Později se omluvil a svedl to na alkohol.

Eszterhas, který se proslavil filmem Základní instinkt, obvinil Gibsona, že ve skutečnosti nikdy neměl v úmyslu židovský film natočit. "Myslím, že jste ohlásil ten film s fanfárami jako "židovské Statečné srdce", protože jste se pokoušel odvrátit pokračující obvinění z antisemitismu, která vás pronásledují a poškodila vaší kariéru."

Dále popsal, jak při společné práci Gibson běžně používal politicky nekorektní označení jako "hebes", "oven-dodgers" a "Jewboys" a nakonec dodal, že udělal velkou chybu, když se s ním vůbec rozhodl spojit.

Za 25 let jsem neviděl horší scénář...

Gibson mu písemně odpověděl a podivil se, proč tedy z projektu dávno nevycouval a nevzdal se honoráře, když si myslí, že je tak špatný člověk. "Myslím, že jste se mnou začal mít problém, až když Warner Brothers odmítli váš scénář."

"Za 25 let práce se scénáři jsem neviděl tak podprůměrnou první verzi," vysmál se mu ve svém otevřeném dopise.

Juda Makabejský byl hrdina, který vedl svůj národ do vítězné bitvy proti čtyřnásobně silnějším Řekům v roce 165 před Kristem. Jejich vítězství je připomínáno při oslavách Chanuka.

Reklama

Výběr článků

Načítám