Hlavní obsah

Stanley's Dixie Street Band: zpíváme v češtině na přání posluchačů

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem února vydal profesionální dixieland Stanley's Dixie Street Band z Kopřivnice třetí samostatné CD nazvané Dixieland ve filmových melodiích. V téměř 50 minutách se vedle šlágrů našich prababiček, jako například Jen pro ten dnešní den nebo Život je jen náhoda z filmu Pudr a benzín, objevují i méně známé písně jako Sám já chodívám rád z detektivního filmu Třináctý revír. Stanley's Dixie Street Band hraje ve složení Standa Dětský (trumpeta, zpěv), Roman Volný (klarinet), Milan Rusnák (trombón), Pavel Dluhoš (banjo) a Tomáš Ličman (suzafon).

Foto: Archív archiv Stanley's Dixie Street Band

Stanley's Dixie Street Band

Článek

Kolik a jaké písničky posluchači na vašem novém CD najdou?

Je na něm 16 skladeb a všechny jsou nazpívané v češtině. Splnili jsme tak přání velké většiny našich posluchačů, kteří chtěli našim textům porozumět. Do té doby jsme zpívali hlavně anglické texty, ale převážná většina starších lidí anglicky nerozumí. Chodili za námi po koncertech a ptali se, proč nezpíváme česky, že by si chtěli s námi ty největší hity taky zazpívat.

Při poslechu vašeho CD má člověk pocit, že se ocitl v minulosti...

Deska je schválně stylizována do stylu starých dixielandových nahrávek, aby byl zvuk kapely co nejvíce dobově autentický.

Proč zrovna staré filmové hity?

Je třeba říct, že to nejsou všechno české filmy, ale i světové, ale vše je to filmová klasika, ovšem převládá česká filmová tvorba z 30. až 50. let. Dlouho jsem nosil tento projekt v hlavě, přivedly mě na to vzpomínky na otce, který byl velký fanda filmu pro pamětníky s herci jako Oldřich Nový, Voskovec a Werich, Vlasta Burian či Adina Mandlová. Táta mě už jako malého kluka upozorňoval na různé filmové písničky a říkal, že to byly ve své době veliké hity. Vzpomínám, že například píseň Já viděl Helenu v bazénu vyloženě miloval. To jsou šlágry, které dneska už nikde neuslyšíte a taky je málokdo z mladší generace zná.

Jak lidé na koncertech na změnu ve vašem repertoáru reagují?

Úžasně. Do této doby jsme hráli převážně klasickou americkou muziku, která nyní ovšem začala ustupovat českým skladbám a textům. A lidem se to ohromně líbí.

Reklama

Výběr článků

Načítám