Hlavní obsah

Pražský výběr plánuje comeback v původní sestavě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina, které narozdíl do mnohých jiných skutečně patří přízvisko legendární, se vrací po dlouhých letech na pódia. Původní Pražský Výběr s Michalem Pavlíčkem, Michaelem Kocábem, Vilémem Čokem, Jiřím Hrubešem a Klaudiem Kryšpínem je zpět.

Článek

Podrobnosti skupina sdělí 17. dubna na tiskové konferenci v pražské La Fabrice, informoval PR manažer projektu. Dvojice Kocáb - Pavlíček spolu nekomunikovala od roku 2006, kdy se ukázalo, že údajná dohoda o roční pauze neplatí a Kocáb hodlá pokračovat sám s jiným kytaristou. Pavlíček byl tehdy v rozhovorech velmi rozhořčen. O všem se prý dozvěděl až z médií.

"Je to konec původního Pražského výběru a jsem frustrován, že Michael tento krok udělal proti naší vůli. Myslím, že byla z naší strany snaha se domluvit a že verze Pražského výběru v původní sestavě v příštím roce měla šanci. Teď je to už passé," řekl Právu. Spory jsou ale podle všeho zažehnány.

Kořeny Pražského výběru sahají až do sedmdesátých let, kdy ještě hrál jazz-rock. Po přerušení činnosti se na začátku osmé dekády objevuje nový Pražský výběr s Michalem Pavlíčkem. Chvíli v něm působil i Ondřej Soukup, po něm přišel Vilém Čok.

Skupina vyvinula unikátní styl na pomezí punku, jazz-rocku a art-rocku. Spojila dravost a šílenou image s fantastickými instrumentálními schopnostmi ústřední dvojice a ve své době ohromila.

Foto: Supraphon

Nová alba

Dodnes uctívané album Straka v hrsti (1982) patří k nejlepším českým deskám všech dob - svědčí o tom i fakt, že se nedávno dočkalo další reedice. Komunistický režim ale nadané a svobodomyslné muzikanty brzy ztrestal - deska šla do trezoru na šest let. Dříve se na pulty dostala druhá deska Selection.

Michael Kocáb pak vstoupil do politiky a sehrál významnou roli v odchodu sovětských vojsk z tehdejšího Československa, jejich koncertem pod názvem Adieu C.A. (Sbohem Ruské armádě), se účastnil i Frank Zappa. V roce 1997 vydali desku Běr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám