Hlavní obsah

OSCAR 2003: Nominovaní za režii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze jeden z letošní pětice nominovaných režisérů okusil pocit držet v ruce pozlacenou sošku Oscara. Je jím Clint Eastwood, který byl letos nominován za režii snímku Tajemná řeka. Režisérka Sofia Coppolová je pak první Američankou a třetí ženou v historii, která byla v této kategorii nominována. PROFILY VŠECH NOMINOVANÝCH V ČLÁNKU.

Článek

ANKETA: Který z režisérů nakonec při slavnostním udílení Oscarů vystoupá na pódium? Zkuste si zatipovat v anketě na konci článku.

Fernando Meirelles

  • Film: City of God
  • Studio: Miramax

Meirelles se narodil v roce 1955 v Sao Paulu v Brazílii. Při studiu architektury na tamní univerzitě se začal s několika kamarády věnovat natáčení experimentálních snímků. Tato aktivita je nakonec dovedla k založení nezávislé produkční společnosti Olhar Electronico. V 80. letech minulého století přešel od videa k práci pro televizi.

Na přelomu 80. a 90. let se začal věnovat filmové práci a natáčení reklam. V této souvislosti se svými kolegy Paulo Morellim a Andrea B. Ribeirem založil produkční společnost O2. Během posledních deseti let se z něj stal jeden z nejznámějších brazilských režisérů. V minulých pěti letech natočil dva krátkometrážní a dva celovečerní snímky. City of God je však jeho samostatnou autorskou prvotinou. Již v roce 2000 přijel do Rio de Janeira, aby začal pracovat na hereckém obsazení.

Snímek City of God doslova uchvátil americké filmové kritiky. Svědčí o tom získaná ocenění kritiků z Chicaga, New Yorku, Las Vegas, Vancouveru či Toronta. Meirelles za režii tohoto filmu získal cenu Golden India Catalina na festivalu v Cartageně v Kolumbii, Velkou filmovou cenu Brazílie nebo cenu na festivalu v Maroku. Samotný snímek City of God pak získal celou řadu mezinárodních ocenění.

Peter Jackson

  • Film: Pán prstenů: Návrat krále
  • Studio: New Line

Vyhlášení vítěze Oscara za režii bude letos netrpělivě očekávat i Peter Jackson. Loni byl totiž jeho snímek Pán prstenů: Dvě věže nominován v celkem šesti kategoriích, jeho profese režiséra však mezi nimi nebyla. Jackson se narodil v roce 1961 na Novém Zélandu. Již v raném věku ho uchvátil film. Jako prvního nástroje se zmocnil kamery svých rodičů.

V sedmnácti letech opustil školu a našel si práci ve filmovém průmyslu na Novém Zélandu. Když si koupil 16mm kameru začal točit krátké sci-fi komedie. Za tři roky toho natočil dost na film o délce 75 minut, které pojmenoval Bad Taste (1987). Peníze na jeho dokončení nakonec získal od filmové komise Nového Zélandu. Film, ve kterém si Jackson i zahrál, poté získal ocenění na Fantafestivalu v Římě a na Fantasporto v portugalském Portu.

Na čem pracuje?
Letos v srpnu by měl zahájit natáčení remaku klasického snímku z roku 1933 King Kong.

Jackson má na svém kontě - s třemi letošními - celkem osm nominací na Oscara. Tři mu vyneslo spoluautorství na scénářích snímků Heavenly Creatures (1994), Pán Prstenů: Společenstvo prstenu (2001) a Pán prstenů: Návrat krále (2003). Dvě režie filmů Společenstvo prstenu a Návrat krále. Další tři mu zajistily snímky Společenstvo prstenu, Dvě věže (2002) a Návrat krále v kategorii nejlepší film. Na svého prvního Oscara stále čeká.

Sofia Coppolová

  • Film: Ztraceno v překladu
  • Studio: Focus Features

Sofia Coppolová, dcera slavného režiséra Francise Forda Coppoly, je první Američankou a třetí ženou v historii, která získala nominaci na Oscara za nejlepší režii. Snímek Ztraceno v překladu je jejím druhým celovečerním režijním počinem. Své schopnosti vyzkoušela i jako herečka. Svou vůbec první roli získala ještě jako mimino v prvním díle slavné trilogie Kmotr jejího otce. I další herecké příležitosti, včetně dalších dílů Kmotra, dostávala v otcových filmech. Ze 13 filmů jí pouze v pěti případech dali příležitost jiní režiséři, například Tim Burton, George Lucas či její bratr Roman Coppola.

Víte že?
Ve filmu Kmotr III (1990) si Sofia Coppolová zahrála roli Mary Corleone. Původně ji však měla hrát Winona Ryderová. Tato role ji vynesla dvě ceny Razzie (českou obdobou je Plyšový lev, kterého získává nejhorší film roku) za nejhorší novou hvězdu a herečku ve vedlejší roli. Pořadatelé si na ni vzpomněli i v roce 2000, kdy byla nominována na nejhorší novou herečku desetiletí a herečku ve vedlejší roli filmu Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999).

První zkušenosti v roli režisérky získala v krátkometrážním filmu Lick the Star (1998), který měl premiéru na festivalu v Benátkách. Jejím celovečerním debutem byl snímek The Virgin Suicides (1999), který měl pro změnu premiéru na festivalu v Cannes. Hlavní role manželů Lisbonových si v něm zahráli James Woods a Kathleen Turner. Za tento film získala Sofia Coppolová filmovou cenu MTV ze nejlepší debut či tři nominace na ceny kritiků Las Vegas (za režii, scénář a objev roku).

Sofia se věnuje i psaní scénářů. Kromě svých filmů v osmnácti letech spolupracovala na scénáři povídky Život bez Zoe ve filmu New York Stories (1989), kterou režíroval její otec. Další dvě povídky režírovali Woody Allen a Martin Scorsese.

Snímek Ztraceno v překladu vynesl Sofii Coppolové první tři nominace na Oscara (za film, režii a původní scénář). Šance na některou z cen jsou vysoké. V případě scénáře se Sofia může pyšnit cenami kritiků z Toronta, Seattlu, Floridy a Chicaga, Zlatým glóbem či nominací na britské ceny BAFTA. Její režii mimo jiné ocenili kritici New Yorku a Bostonu a vynesla jí nominaci na Zlatý glóbus.

Peter Weir

  • Film: Master and Comander: Odvrácená strana světa
  • Studio: 20th Century Fox

Weir je druhým nejstarším režisérem z pětice nominovaných. Narodil se v roce 1944 v Sydney v Austrálii. Natočil například snímky Gallipoli (1981) s Melem Gibsonem, Svědek (1985) s Harrisonem Fordem, Společnost mrtvých básníků (1989) s Robinem Williamsem, Zelená karta (1990) s Gérardem Depardieuem a Andy McDowellovou nebo The Truman Show (1998) s Jimem Careyem.

Americká akademie filmových umění a věd ho na Oscara nominovala celkem šestkrát, včetně dvou letošních nominací za režii a nejlepší film. Přechozí tři nominace za režii mu vynesly filmy Svědek, Společnost mrtvých básníků a The Truman Show. Šestou nominaci získal za původní scénář snímku Zelená karta. Prozatím však při udílení cen vyšel vždy na prázdno.

Clint Eastwood

  • Film: Tajemná řeka
  • Studio: Warner Bros

Clint Eastwood je žijící filmovou legendou. Narodil se v roce 1930 v San Francisku v Kalifornii. Z toho nám díky jednoduchým počtům například vyplývá, že když se v roce 1955 narodil Fernando Meirelles, Eastwood získal první malou roli v béčkovém snímku Revenge of the Creature. O šestnáct let později, kdy se narodila Sofia Coppolová, režíroval svůj první film Play Misty for Me. V témže roce se zrodila i legendární postava inspektora Dirty Harryho.

Eastwood začínal jako herec, během své kariéry našel zálibu i ve filmové režii. Dodnes si zahrál celkem  v 57 filmech, 24 jich režíroval a na 19 se podílel jako producent. Je jednou z mála hollywoodských hvězd, která filmy, ve kterých hraje, sama režíruje a zajišťuje produkci. Tuto trojkombinaci si vyzkoušel ve dvanácti případech.

Ve svém životopise může uvádět, že má již pět nominací na Oscara. Z toho dvě letošní za režii a nejlepší film roku. Hned první tři nominace za rok 1992 mu vynesly dvě pozlacené sošky - za režii westernu Nesmiřitelní, který uspěl i v kategorii nejlepší film roku. Třetí nominaci za herecký výkon v hlavní roli neproměnil.

Anketa

Který režisér získá Oscara ze nejlepší práci v roce 2003?
Fernando Meirelles
14,6 %
Peter Jackson
38,3 %
Sofia Coppola
19,5 %
Peter Weir
14 %
Clint Eastwood
13,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 507 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám