Hlavní obsah

Nové knihy: Claudia Piñeirová, Beáta Matyášová, Carol Higgins Clarková, Virginie Despentesová i Steven Pressfield

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z novinek tohoto týdne věnovaných převážně „ženským“ tématům vybíráme román argentinské novinářky a scenáristky Claudie Piñeirové i osobní příběh Beáty Matyášové. Dále příběh slovenské autorky Katariny Gillerové, detektivku americké prozaičky Caroly Higgins Clarkové i prózu Francouzky Virginie Despentesové. Za připomínku stojí román amerického spisovatele Stevena Pressfielda zabývajícího se vojenskými tématy, tentokrát z času budoucího, i dark fantasy jeho kolegyně Laurell Key Hamiltonové, vlastním jménem Kleinové.

Článek

Claudia Piñeirová: Tvá

Nové knihy

Tragikomická romance stojí na počátku řady románů, které vynesly autorce nejen řadu literárních cen, ale především nadšený ohlas čtenářů doma i ve světě. Sevřený příběh jedné nevěry přináší ve své úspornosti krutě pronikavou a překvapivě mnohostrannou analýzu lidských vztahů, poznamenaných předstíráním. Piñeirová od počátku do konce splétá závratně napínavou zápletku, v níž nic není tak, jak se zprvu zdá, a do hry nakonec zasáhnou ty nejtemnější vášně.

Plus, přeložila Blanka Stárková, 176 stran, 229 Kč

Beáta Matyášová:

Klára nad propastí

Nové knihy

Snad každá žena někdy řekla, že se z toho zblázní. Že je z toho na prášky. Že ji z toho odvezou. Autorce se to stalo. Bohužel. Stalo se to na rodičovské dovolené, v úžasném období, kdy se starala o dvě malé, krásné a zdravé děti. V době, kdy manžel neměl milenku, měl dobrou práci a rodině vlastně nic nechybělo. Jednoho dne se však autorka a hrdinka v jedné osobě ocitla doslova bradou na podlaze a nebylo cesty jinam než do Bohnic. I tak za to byla nakonec vděčná. Onen pobyt tam vzala jako šanci. A mimo jiné napsala knihu.

Motto, 116 stran, 189 Kč

Katarina Gillerová:

Zapomeň na minulost

Nové knihy

Sedmadvacetiletá Saša přišla před lety o otce a starší sestru Mišku, oba zahynuli pod lavinou v horách, kam vzal otec-horolezec poprvé jednu z dcer s sebou. Saša si myslí, že o tragédii ví všechno, ale stačí celkem bezvýznamná událost – že si vezme na pohřeb strýce perlový náhrdelník, který kdysi otec daroval matce – a spustí se řetěz událostí, který ji rázem vrátí do minulosti, a ona zjistí, že všechno bylo trochu jinak.

Motto, 344 stran, přeložila Miluše Krejčová, 279 Kč

Carol Higgins Clarková:

Příliš mnoho náhod

Nové knihy

Regan Reillyová právě sdělila kamarádce špatné zprávy, její přítel Scott se opravdu schází s jinou ženou a podle jeho chování je nad slunce jasné, že se na tom nedá nic změnit. Reganiny přípravy na víkend přeruší telefonát její matky Nory, která potřebuje dceřinu pomoc a podporu v jednom domě na pobřeží, kde kdysi strávila hezké chvíle s Karen, spolužačkou ze střední. Karenina matka Edna Frawleyová, čiperná dáma v letech, se totiž bez varování a k dceřině zděšení rozhodla dům prodat a zařídit si zbytek života po svém. Obyčejný prodej nemovitosti začne vyvolávat v bystré Regan spoustu otázek.

BB art, přeložila Ivana Nuhlíčková, 240 stran, 229 Kč

Virginie Despentesová:

Dítě apokalypsy

Nové knihy

Poněkud dezorientovaná Lucie asistuje při pátrání po zmizelé dospívající dívce. Vyšetřování vede záhadná osoba přezdívaná Hyena a Lucie je po watsonovském způsobu neustále fascinována a často také frustrována efektivitou a někdy až přílišnou přímočarostí, s jakou kolegyně k případu přistupuje. Vyprávění v první osobě střídají kapitoly v er-formě pojednávající o dalších postavách, třeba o pohřešované puberťačce Valentině, která „spala s každým, kdo se namanul - v domnění, že v posteli se člověk praxí zdokonaluje, stejně jako když cvičí na piáno“. Vyšetřovatelky se vydají do Barcelony, prožijí různá dobrodružství a setkají se s řadou roztodivných žen.

Host, přeložil Petr Christov, 304 stran, 299 Kč

Steven Pressfield:

Profesionální voják

Nové knihy

Píše se rok 2032 a vzniklo mnohatisícové žoldnéřské vojsko pod velením generála Saltera, najímané různými bojujícími stranami po celém světě. Skončily íránsko-irácké války, na přístav Long Beach v Kalifornii byl podniknut útok „špinavou“ bombou, hrozí vpád Rusů, Turků a Číňanů do oblastí bohatých na naftu. Írán se pokouší založit islámský stát Šíitský půlměsíc, světové ropné společnosti vyjednávají s arabskými státy i s frakcemi, které se zmocňují významných ropných polí, o dodávkách nafty. Výpověď jednoho ze žoldnéřů varuje před tím, co možná lidstvo čeká.

BB art, přeložil Jiří Špalek, 320 stran, 249 Kč

Laurell K. Hamiltonová

Provinilé slasti

Nové knihy

Provinilé slasti, první díl série Anita Blakeová – lovkyně upírů, byly vydány již v roce 1993, tedy v době, kdy se spisovatelce Meyerové o třpytivých upírech zatím jen zdálo. V době, kdy upírům nikdo nedával šanci na přežití a nejvíc se prodávaly harlekýnky, se na trhu objevila hrdinka, která do celého světa hrdě vykřikovala: „Já s upíry nechodím. Já je zabíjím.“ Anita Blakeová prorazila cestu dalším dark fantasy příběhům s upíří tématikou a stala se kultovní sérií žánru. Po celém světě se jí prodalo víc než 6 milionů výtisků přeložených do šestnácti jazyků, dočkala se i komiksového zpracování.

Epocha, přeložila Lucie Lukačovičová,  272 stran, 269 Kč

Renata Petříčková, Michal Vaněček, Ondřej Zahradníček:

S Blbounem do říše pohádek

Nové knihy

Vydejte se s Jeníčkem a Mařenkou do kouzelného lesa plného pohádek. Na cestě plné dobrodružství a neuvěřitelných setkání je doprovází pták Blboun nejapný. Že jste o něm neslyšeli? Není divu, protože žije už jen v pohádkové říši. Jeníčka a Mařenku provede nejznámějšími příběhy a oni zažijí opravdu legrační příhody. Společně potkají Karkulku, Sněhurku, Budulínka, čerta, vodníka a mnoho dalších bytostí známých z klasických pohádek.

Fragment, 88 stran, 259 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám