Hlavní obsah

Knižní veletrh pozval jen vládou schválené Číňany, Pen klub je v šoku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnský knižní veletrh překvapil literární svět a média tím, že pozval jen oficiální čínské spisovatele a komunistické funkcionáře. Proti takové akci se ohradil čínský exil i britský Pen klub.

Foto: Archív, Právo

Spisovatel Gao Xingjian, po celém světě známý laureát Nobelovy ceny, nebyl pozván.

Článek

Veletrh tvrdí, že představí to nejlepší ze současné čínské literatury. Exilový spisovatel Bei Ling si ale povšimnul, že složení hostů je podezřelé, doslova ho prý šokovalo.

"Neobsahuje ani jeden nezávislý hlas, oni nás vymazali," řekl BBC. Napsal proto pořadatelům, aby program ještě jednou zvážili. V něm zdůraznil, že exiloví a nezávislí autoři jsou stejnou součástí čínské literatury jako ti státem schválení.

Navrhnul, aby pozvali třeba světoznámého autora Hory duše Gao Xingjiana, který žije v exilu v Paříži. V roce 2000 byl vyznamenán Nobelovou cenou za literaturu „za své univerzálně platné dílo, hluboký vhled a bohatství jazyka, otevírající nové cesty čínskému románu a dramatu“.

Tento spisovatel a malíř vystudoval francouzskou literaturu a v mládí pracoval jako redaktor a překladatel ve vydavatelství cizojazyčné literatury. Odmítal ale komunistickou diktaturu a během kulturní revoluce musel uprchnout do hor, aby si zachránil život. Po letech se vrátil k nakladatelské činnosti, ale znovu přišly problémy s úřady, a tak odešel v roce 1987 do Francie.

Ředitel veletrhu Alistair Burtenshaw prohlásil, že si cení Bei Lingova zájmu a chce představit co nejširší program. Bei Ling však dodal, že jej šokuje, jak veletrh klidně spolupracuje s čínským Úřadem pro tisk, což je hlavní cenzor veškerých tiskovin. Šéf cenzorů se má prý dokonce oficiálně setkat i s britským ministrem kultury Edem Vaizeym.

Pen klub pozve jiné autory 

Anglický Pen klub na základě těchto informací zmrazil vztahy s veletrhem. Sarah Heskethová za klub uvedla, že letos se ujme jen jednoho oficiálního autora a místo toho zve zakázané autory jako je např. Jung Chang.

"Vzhledem k naší činnosti v Číně nechceme hostit spisovatele, kteří jsou součástí oficiální delegace, která nám nevyhovuje," řekla.

Němci Číně neustoupili, Češi také ne

V roce 2009 se i na frankfurtském veletrhu odehrála komická příhoda, kdy Číňané požádali Němce, aby disidenta Bei Linga a novináře Dai Qinga nepozvali. Vyvolalo to ale takový skandál, že pozváni byli a naopak pak z akce vypudili oficiální delegaci schválenou komunistickou stranou.

Také v Česku se neoficiálním a nepohodlným autorům dostává pozornosti. V roce 2010 navštívil Festival spisovatelů Praha právě zmiňovaný Gao Xingjian.

Reklama

Výběr článků

Načítám