Hlavní obsah

Ženské blues zazní 23. března na Echo Blues Alive

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké i domácí interpretky, jejichž tvorba se více či méně točí kolem blues, se sejdou 23. března v šumperském Domě kultury na tradičním Echo Blues Alive.

Foto: Arts Marketing

Rosie Ledetová

Článek

Pořadatelé považují za hlavní hvězdu louisianskou zpěvačku a akordeonistku Rosie Ledetovou s kapelou The Zydeco Playboys. Kreolský styl zydeco pochází z Louisiany 19. století a obsahuje stopy francouzské, irské i německé lidovky s typickými nástroji -  akordeonem a houslemi. Jde většinou o rychlejší taneční hudbu, dnes se různě promísila s blues a rockem.

Rosie debutovala v roce 1994 albem Sweet Brown Sugar a zaujala jak odborníky, tak i širokou veřejnost. Získala řadu ocenění a hrála i na nejprestižnějších přehlídkách jako například New Orleans Jazz & Heritage Festival.

Příjemně klasické rhythm and blues reprezentuje americká zpěvačka Wanda Johnsonová, kterou už někteří domácí posluchači znají z šumperského Blues Alive, kde vystoupila v roce 2008. Pochází z Jižní Karolíny a navazuje na zpěvačky typu Etty Jamesové. Začátkem devadesátých let zkoušela štěstí s málo známými kapelami, až se v roce 1999 spojila s bluesmanem Shrimp City Slimem a vydali postupně desky Call Me Miss Wanda, Natural Resource a Hold What You Got. Projeli spolu řadu festivalů od Ameriky přes Evropu až po Macao.

Slovenskou scénu bude zastupovat zpěvačka Jana Ružičková se skupinou Cross The Line a českou bílinská zpěvačka Petra Börnerová, která představí svoje akustické duo s kytaristou Tomášem Bobrovniczkým, které je „vedlejším produktem“ šíře obsazeného Bandu Petra Börnerová.

Více informací na www.bluesalive.cz. Vstupné: 240 Kč. Vstupenky jsou k dostání v Domě kultury Šumperk. Večer začíná v 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám