Hlavní obsah

DVD Plastiků nabízí cenné záznamy, vidět je i Havel

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenné archivní záznamy nabízí DVD The Plastic People Of The Universe 1969 - 1985. Poprvé je možné členy legendární undergroundové skupiny nejen slyšet z archívních desek, ale také poznat, jak vypadali v sedmdesátých a osmdesátých letech.

Článek

Nejzajímavější jsou filmy z druhé poloviny sedmdesátých a počátků osmdesátých let, kdy už Plastici dospěli ke svému typickému zvuku. Za pozornost stojí především ukázka z Pašijových her velikonočních, které byly provedeny na Hrádečku. I další filmy z té doby zachycují členy skupiny, včetně zesnulého baskytarista Mejly Hlavsy, ale také Václava Havla, jak třeba u barelů imituje hru na bicí.

Na DVD je i video zachycující vznik hudby k inscenaci Havlovy hry Pokoušení. Na zkoušce je vidět i její autor.

DVD však lez brát i jako stručný exkurs do historie kapely, protože zachycuje takřka všechny období a přístupy. Ve filmu FAMU z let 1969 a 1970 je slyšet, jak byla zpočátku kapela pod vlivem Velvet Underground, v dalších jak postupně přecházela k vlastní tvorbě a nakolik ji ovlivnil jazzrock, než našla své pojetí.

Je fascinující, že se podařilo najít dvě hodiny filmových záznamů, které mají slušnou kvalitu. DVD nejen přibližuje underground, který se stává historií, ale také ji spoluutvářel, protože komentář k jednomu z filmů namluvil Ivan Martin Jirous dva dny před svou smrti.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám