Hlavní obsah

Snímek Příliš mladá noc Olma Omerzua uvede Febiofest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest 2012 - uvede český film Příliš mladá noc. Světovou premiéru měl snímek na Berlinale. Natočil ho v Praze žijící slovinský režisér Olmo Omerzu, který loni dokončil studium na FAMU. Na tiskové konferenci v Praze to oznámil ředitel přehlídky Fero Fenič.

Foto: Filip Nerad , ČTK

Olmo Omerzu představil v premiéře film Příliš mladá noc na Berlinale.

Článek

V pořadí XIX. ročník Febiofestu se uskuteční od 22. do 30. března v multikině Cinestar Anděl, v biu Ponrepo a pak v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě. Jako přehlídka specializující se na českou kinematografii bude v sedmi slovenských městech.

Podle Feniče nabídne v Praze portrét současné turecké kinematografie, představí hity nominované na Oscary, po více než čtyřiceti letech uvede českou premiéru restaurované verze francouzského snímku Bitva o Alžír a zařadí retrospektivu tvorby nejstaršího žijícího českého režiséra - třiadevadesátiletého Jiřího Krejčíka, který ve středu pokřtil plakát akce.

"Mezi hosty přivítáme herce a režiséra Nanniho Morettiho, označovaného za Woodyho Allena italské kinematografie, francouzskou herečku Sandrinu Bonnaireovou, která převezme cenu Kristián, a polského filmaře působícího od 80. let i v USA Lecha Majewského," uvedla programová ředitelka Hana Cielová.

Připravena je desítka koncertů

I přes přetrvávající finanční problémy (Fenič přehlídku zachránil vlastními penězi) Febiofest neubere ze své nabídky. Například kromě snímků nominovaných na Oscara promítne třicet titulů uvedených v Cannes a počítá s doprovodným hudebním festivalem v podzemních garážích multikina. Mezi desítkami koncertů budou například vystoupení kapel Toxique, Please The Trees, Basta Fidel, Dub-o-net a Discoballs. Vstup bude opět zdarma.

"Jsme rádi, že máme i letos v soutěži Nová Evropa snímek reprezentující domácí kinematografii," komentoval Omerzovu Příliš mladou noc další programový šéf Febiofestu Štefan Uhrík. Po debutu Osmdesát dopisů Václava Kadrnky uvedených vloni jde o další ambiciózní prvotinu, i když její cesta k divákovi podle něj nemusí být jednoduchá. Příběh se poněkud jinak zabývá tématem dětství, přechodem do dospělosti a zachycuje, jak se dětský svět zrcadlí ve světě dospělých a naopak.

"Jsem rád, že mohu tento svůj absolventský snímek uvést právě na Febiofestu," řekl novinářům Omerzu, který ho natočil v česko-slovinské koprodukci.

Do 33členné občanské poroty festivalu, která udělí Grand Prix nejlepšímu mladému evropskému filmu, se přihlásilo 170 zájemců. Je otevřena všem ve věku od 15 do 100 let, všeho druhu vzdělání, sociálního zázemí, profese, zájmů a ze všech míst republiky. Zájemci se mohou o členství ucházet do 10. března na www.febiofest.cz, kde budou průběžně zveřejňovány další informace o programu.

Loňský držitel této ceny, polský film Křtiny, tento týden vstupuje s finanční podporou Febiofestu do českých kin. Předprodej vstupenek začne 14. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám