Hlavní obsah

The Sounds: V České republice jsme ještě nehráli, už se moc těšíme

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská skupina The Sounds vystoupí ve středu v Praze. "Jsme moc rádi, že se podíváme na některá místa, kde jsme ještě nehráli. Mezi ně patří i Česká republika. Už se moc těšíme," řekl v rozhovoru pro Právo kytarista Félix Rodríguez.

Foto: Archiv kapely

The Sounds dokázali uspět i v USA. Félix Rodríguez je první zleva.

Článek

Je před vámi téměř třicet koncertů evropského turné, v jehož rámci se ve středu představíte v pražském Lucerna Music Baru. Bude pro vás turné něčím výjimečné?

To lépe zhodnotíme zpětně, ale základní parametry bude mít poměrně klasické. Jsme moc rádi, že se podíváme na některá místa, kde jsme ještě nehráli. Mezi ně patří i Česká republika. Už se moc těšíme.

Mezi vaše fanoušky se hlásí takové osobnosti, jakými jsou například Quentin Tarantino, Britney Spearsová, Pharrell Williams nebo Dave Grohl z Foo Fighters, jinak bývalý bubeník Nirvany. Těší vás to?

Dřív jsem to oceňoval, ale už je mi jasné, že sláva fanoušků nehraje zrovna velkou roli. Jasně, když jsem viděl videoklip, ve kterém měl Dave Grohl na sobě naše tričko, bylo to něco skvělého. Jako malý jsem byl velký fanoušek Nirvany, takže tohle byl zážitek. Vážím si toho.

Sledujete filmy Quentina Tarantina?

Miluji je, Tarantino je podle mě absolutní génius. Strašně se mi líbí jeho způsob práce, píše skvělé scénáře. Líbilo se mi asi všechno, co jsem od něho viděl.

Není zcela obvyklé, že se evropské kapely prosadí ve Spojených státech. Vám se to podařilo. Co toho bylo příčinou?

Nestane se to samozřejmě přes noc. První naše americká turné byla krušná. Tušili jsme ale, že z toho může něco být, a tak jsme to nevzdávali. Neměli jsme za koncerty žádné peníze, nikdo o nás v životě neslyšel, hráli jsme pro pár lidí. Nebylo to silné období, ale zkoušeli jsme to pořád dál. A když už jsme se tam motali pár let, tak se to podařilo. Postupně jsme si vybudovali slušnou fanouškovskou základnu.

Je rozdíl mezi vašimi fanoušky v Americe a Evropě?

Necítím zásadní rozdíl v atmosféře. Mám jen dojem, že v Evropě máme trochu starší fanoušky… Ale možná se mi to jen zdá.

Jaké kapely posloucháte vy?

Zrovna mě hodně baví nové album amerického hudebníka jménem Yelawolf. Vyšlo koncem loňského roku. Líbí se mi ten zvuk, všem ho doporučuji.

Některé vaše skladby se objevily v reklamách, filmech nebo počítačových hrách. Co taková věc kapele přináší?

Když se naše písnička objeví v dobré videohře, přijde mi to celkem v pořádku. Navíc si myslím, že v době, kdy jdou prodeje desek neustále dolů, se hodí vyzkoušet všechny způsoby, jak dostat hudbu k fanouškům. Dnes je důležité chopit se všech šancí, když je o vás zájem.

Je ve vaší hudbě něco, co lze považovat za typicky švédské?

Nevím, jestli si mohu troufnout to říct, ale myslím, že švédským kapelám jsou vlastní dobré melodie. A také samozřejmě kapička melancholie, což je asi dáno tmou, kterou na severu máme. Naše hudba sice není úplně ponurá, ale v textech se to odráží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám