Hlavní obsah

Kutná Hora bude znovu uměleckým centrem střední Evropy

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto dvacet muzeí z celého světa zapůjčí do Kutné Hory 350 uměleckých děl, která budou dokumentovat kulturní rozkvět v době pozdní gotiky a rané renesance na území dnešního Česka, Slovenska, Polska, Litvy, Chorvatska a Maďarska za vlády králů z dynastie Jagellonců. Fascinující projekt představil ve středu na tiskové konferenci jeho autor, historik umění Jiří Fajt působící v Lipsku a v Berlíně.

Foto: Petr Horník, Právo

Oltář sv. Anny, zapůjčený Národním muzeem, představili novinářům pracovník Národního muzea Lubomír Sršeň (vlevo) a autor projektu Jiří Fajt.

Článek

Výstava bude v Kutné Hoře letos od 20. května do 30. září, na podzim se přestěhuje do Varšavy a v příštím roce do Postupimi. Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Mistr Litoměřického oltáře, Veit Stoss a Pavel z Levoče jsou hlavními osobnostmi, které tu budou zastoupeny výjimečnými malířskými a sochařskými díly.

Kutná Hora byla vybrána proto, že těžba stříbra ve zdejších dolech kolem roku 1500 umožnila velkorysé sponzorství mnoha jagellonských mecenášů. Ze zahraničí se výstavy mj. účastní Thyssen-Bornemisza Museum v Madridu, Bibliothéque National de France v Paříži, British Museum v Londýně, Kunsthistorisches Museum ve Vídni, Staatliche Museen v Berlíně, Bodleian Library v Oxfordu, Ontario Art Gallery v Torontu, dále pak všechna historická a umělecká muzea v Budapešti, Krakově a ve Varšavě.

Poklady půjčila také církev

Z české strany půjčí svoje poklady deset státních galerií a památkových objektů a četné církevní instituce, jejichž zápůjčky zaštiťuje arcibiskup Dominik Duka.

Katedrála v Hnězdně a v Záhřebu do Kutné Hory přiveze celý svůj chrámový poklad.

Návštěvníci si budou moci koupit vstupenky na výstavu i v předprodeji, a to v informačním centru Středočeského kraje v Husově ulici v Praze, kde bude k vidění i „ochutnávka“ v podobě komorní expozice uvádějící téma hlavní výstavy v Kutné Hoře.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Fajt představuje oltář sv. Anny.

Na tzv. pas bude možné navštívit se slevou doprovodné akce, které se v rámci výstavního projektu Europa Jagellonica uskuteční na 54 památkových objektech po celé České republice, zejména na hradech, které pocházejí z doby Jagellonců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám