Hlavní obsah

Objevitel divadelního Kouzla 4D je žákem Einsteinova žáka

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antonínovi Procházkovi už nestačí, že se honosí titulem „plzeňský Molière“ a že mnohem blíž než k němu má typem humoru v komediích, které píše, režíruje a hraje v nich, k Woody Allenovi. V Kouzlu 4D, jubilejním desátém kousku, který napsal pro Divadlo J. K. Tyla, se stal českým Davidem Copperfieldem!

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Kamila Kikinčuková v roli Aurélie, Antonín Procházka - Magic Felix.

Článek

Jeho nejnovější hrdina se jmenuje Felix, je iluzionistou, mágem spíš třetí kategorie, prodavačem humoru, který si ovšem podle mínění fyzika Huberta (Zdeněk Mucha) hravě poradil se smyčkovou kvantovou gravitací a s teorií superstrun a prokázal čtvrtý rozměr, do kterého je možné třeba odeslat lidi, kterých se chceme zbavit.

Hořko na dně

V lyričtějších epizodách Kouzla 4D nechybí ani pobláznění stárnoucího umělce mladou ekologickou aktivistkou (Kamila Kikinčuková). Epika ale převládá. Gravitaci nahradí gravidita, do příběhu vstupuje nájemný milenec a profesionální rozbíječ vztahů (Michal Štěrba) nebo zkorumpovaný ministerský úředník (Zdeněk Rohlíček).

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Kamila Kikinčuková v roli Aurélie, Monika Švábová jako nymfomanka Judita.

Co by to bylo za reflexi naší nové cesty k ještě lepším zítřkům bez osidel nymfomanky ze staré školy (Monika Švábová) nebo bez frustrované manželky, která se pro Felixe nejprve obětovala a potom ho obětovala (Štěpánka Křesťanová). Šup do čtvrtého rozměru s ní!

Plzeňský Woody Molière znovu připomněl, že hra se dá napsat z břitkých anekdot a dialogy z aforismů. V tom je Procházka u nás nepřekonatelný. Čím se trápí česká politika a žurnalistika, on dokáže vtěsnat do dvou hodinek, a ještě tu bídu promění v duševní relaxaci. „Buď rád, že jsi na dně. Níž už klesnout nemůžeš!“ vzkazuje nám.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Antonín Procházka, plzeňský Molière, Woody Allen a David Copperfild.

Přísně tajné

Možná je Procházka sociálně příliš rovnostářský: „Jednoho dne budu ležet ve stejném hospicu jako David Copperfield,“ sní jeho Magic Felix. V kontextu bonmotů je to ale paradox úlevný stejně, jako když česká vláda slíbí, že na nejdražší benzín a bydlení v Evropě zvedne vysokoškolským učitelům platy aspoň na třetinu mzdy rakouského dělníka. Od dubna.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Štěpánka Křesťanová (Vanda) a Antonín Procházka (Magic Felix).

Absolventi plzeňské právnické fakulty už najímají komando, které by Procházkův urychlovač LHC pro přesun do čtvrtého rozměru s možným návratem rychlokvašek jedině do předmaturitních tříd zničilo. Uvědomili si, co dramatikův objev pro možnou očistu Česka znamená.

 Celkové hodnocení: 80%

Divadlo Josefa Kajetána Tyla Plzeň - Antonín Procházka: Kouzlo 4D

 Režie Antonín Procházka,

dramaturgie Marie Caltová,

scéna Petr Kastner,

kostýmy Šárka Hejnová,

poradce kouzelnických triků Jaroslav Kunc.

Světová premiéra 11. února, psáno z reprízy 14. února 2012 v Komorním divadle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám