Hlavní obsah

Lucie Fišer Silkenová: Angličané Dvořáka milují

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dirigent Jiří Bělohlávek uvedl v sobotu v Barbican Hall v Londýně Dvořákovu operu Jakobín. Účinkovala v ní i sopranistka Lucie Fišer Silkenová jako Terinka.

Foto: Profimedia.cz

Dirigent Jiří Bělohlávek

Článek

S jakými dojmy se vracíte z londýnského koncertního provedení Jakobína?

Jiří Bělohlávek připravil s BBC Symphony Orchestra kouzelný večer a přiblížil tak Angličanům další Dvořákovo dílo, které moc neznají. Popularita tohoto skladatele je v Anglii obrovská, sál byl vyprodán do posledního místa.

Jak koncertní uvedení vypadalo?

Byla to poloscénická verze. Sólisté byli v kostýmech, režisér Kenneth Richardson připravil i určitá místa s gesty, pohybem a tancem. Třeba jednou nastupovali Hrabě a Adolf středem sálu pod bodovým reflektorem.

My sólisté jsme ale stáli většinou na kraji pódia v řadě se stojánky, dirigent a orchestr byli za námi stejně jako sbory. Orientace byla dost náročná, ale vše dobře dopadlo.

V opeře jsou i velké sborové partie, dospělé i dětské. Jak dopadly?

Skvěle. Jiří Bělohlávek již s nimi detailně zkoušel před naším příchodem. My jsme v Londýně zkoušeli od úterý a v sobotu byl jediný koncert. Sólisté byli vesměs Češi a Slováci, takže tam to bylo bez problémů, a i sbory měly dobrou češtinu.

Publikum sledovalo anglické titulky, balkón měl dokonce k dispozici dvě obrazovky s detaily pódia.

A jaká byla reakce Angličanů?

Výborná. Dvořáka milují, a tak se po skončení dlouho tleskalo. I první kritiky jsou velice dobré. Stanice BBC 3 dokonce ve čtvrtek vysílala záznam koncertu.

Je to díky dirigentovi Bělohlávkovi již druhé koncertní provedení české opery. Před rokem podobně uvedl Prodanou nevěstu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám