Hlavní obsah

Kryštof Hádek a Vojta Dyk hledají Signál v novém filmu Tomáše Řehořka

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do trochu zapadlé české vesnice přijíždějí dva napohled sympatičtí mladíci Kája a Filos. Obyvatelům namluví, že hledají signál pro instalaci mobilního vysílače a že majitel pozemku, na kterém bude vysílač stát, dostane zajímavou finanční odměnu. Pak už stačí jen čekat, co tahle zpráva s lidmi udělá.

Upoutávka na film Signál (v kinech od 16.2.2012)Video: Bontonfilm

 
Článek

Kája a Filos už totiž mají své dobré zkušenosti, že za to kápne něco v naturáliích, a to nejen k zakousnutí, ale i k nakousnutí. Ne nadarmo jejich heslo V. O. V. znamená vybrat-opíchat-vypadnout.

Jenže najednou kluci začnou porušovat vlastní pravidla. V obci Zálesí na Vysočině totiž narazí na nabídky, jimž se jen těžko odolává: tady muži nenabízejí buřty, ale rovnou peníze, a krásné ženy rovnou vnady…

Taková je hlavní zápletka nového českého filmu, který podle scénáře Marka Epsteina natočil režisér Tomáš Řehořek. Ten obsadil do hlavních rolí hvězdu divácky úspěšných Bobulí a laureáta Českého lva za ceněné drama 3 sezóny v pekle Kryštofa Hádka a herce a zpěváka skupiny Nightwork Vojtu Dyka, který si srdce filmových divaček získal především komedií Ženy v pokušení. Role rázovitých vesničanů přijali Karel Roden, Bolek Polívka, Eva Josefíková i Jiří Menzel, který s neobyčejným šarmem ztvárnil velmi podstatnou roli atomového fyzika.

Foto: Bontonfilm

Jiří Menzel přijal roli atomového fyzika až po kratším rozhodování.

„Podraz je to sice český, ale inspiraci jsem získal na svém pracovním pobytu v Rumunsku v deltě Dunaje. Přijeli jsme do velmi chudé vesnice, samé zchátralé chalupy – a jedna luxusní vila. Nad ní se tyčila anténa francouzského mobilního operátora. Dozvěděli jsme se, že v domě bydlí starosta a že peníze na něj získal za pronajmutí pozemku operátorovi,“ vzpomíná Epstein a dodává, že si hned začal vybavovat, co by se vlivem takové finanční injekce stalo na české vesnici, kam by to posunulo charaktery lidí.

„Nejdřív jsem to začal psát jako komedii o podrazu, ale postupně mi z toho vycházely i serióznější tóny, a pořád se to prolínalo. Takže kdybych měl svým studentům říct, co je ten film za žánr, asi bych nevěděl.“

Dyk zpívá operu

Představitelé hlavních rolí Kryštof Hádek i Vojta Dyk jsou sice zvyklí žít ve městě, ale se zabydlením na vesnici problém neměli. „Jezdím už léta do vesnice s nejmenší hospodou na světě a s Vencou, co vypije 30 piv, takže mě nic nepřekvapilo, a myslím, že jsme přežívali velmi dobře,“ řekl Právu Dyk a dodal, že v Lipnici nad Sázavou, kde měli filmaři zázemí, bydleli v hotelu U české koruny, která patří panu Martinu Haškovi, prapravnukovi spisovatele Jaroslava Haška. „Staral se o nás skvěle,“ dodal syn předního haškologa Radko Pytlíka.

Jeho postava Filos je sborista Stavovského divadla, takže překvapivě uslyšíme Dyka notovat z opery. „Bylo mi to moc příjemné, protože jsem sám asi ve dvanácti letech začínal jako sborista ve Státní opeře, a k herectví jsem se dostal právě díky tomu.

Takže se mi to hrálo moc hezky i proto, že jsem přitom vzpomínal na mladší léta,“ řekl Právu Dyk.

Foto: Bontonfilm

Karel Roden jako drsný vesničan s Kateřinou Winterovou.

Příjemné vzpomínky na natáčení má Kryštof Hádek, i když on zdaleka tak přesnou průpravu na roli absolventa fakulty jaderné fyziky neměl: “Já jsem prošel jen výukou fyziky na základní škole,“ řekl a přiznal i to, že když mluvil před kamerou na toto téma, sice text uměl, ale co říká, nevěděl. Epstein k tomu poznamenal, že on k psaní scénáře načerpal z fyziky alespoň povrchní znalosti, a pokud ví, je ve filmu jen jedna chyba...

O atomové fyzice

A jak přišel režisér na to, obsadit do role atomového fyzika Jiřího Menzela? „Neumím na tyhle otázky moc odpovídat, prostě vždycky obsadím toho, kdo mi připadá na roli nejlepší, a to byl v tomto případě Jiří Menzel,“ řekl Řehořek a přiznal, že zprvu nebylo úplně snadné ho získat: „Nejdřív mě přesvědčoval, kdo jiný by se na tu roli hodil, než přijal. Natáčení s ním pak ale bylo velmi snadné a hodně věcí jsem se od něj dozvěděl,“ dodal Řehořek.

Kromě herců hrají ve filmu dost velkou roli i motorky. Závod vesničanů na motocyklech Pionýr lidově zvaných též „fichtl“, dokonce patří ke klíčovým scénám celého filmu. A i když časy, kdy fichtl býval ozdobou mladých mužů, jsou už dávno pryč, podařilo se produkci filmu sehnat jedenáct těchto malých motorek a zprovoznit je.

Byly nakoupeny na inzeráty a po natáčení zase rozprodávány zájemcům – s nově ušitými sedačkami. Hlavním problémem závodu bylo, aby se je všechny podařilo nastartovat ve stejný okamžik. I přes nepřetržitý dohled technika se scéna musela rozjíždět na několikrát, než se podařilo, aby se kolona fichtlů rozjela najednou.

Film Signál jde do kin 16. února.

Reklama

Související témata:

Související články

George Clooney, režisér i herec ve Dnech zrady

Už na první pohled působí spojení slov čest, morálka a politika podezřele. Kdo by dnes ještě takové hodnoty na politické šachovnici vůbec očekával? Režisér...

Výběr článků

Načítám