Hlavní obsah

Ceny soutěže Magnesia Litera vyhlásí 4. dubna Anna Geislerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězové 11. ročníku soutěže knižních cen Magnesia Litera budou slavnostně vyhlášeni 4. dubna na Nové scéně Národního divadla v Praze. Minulý rok se Knihou roku stal román Zeptej se táty od Jana Balabána, který v dubnu 2010 nečekaně zemřel. Publikace se velmi dobře prodávala hned po vydání, prodeje podpořil také titul bestselleru na téměř 19 000 prodaných výtisků. Informoval o tom Pavel Mandys ze sdružení Litera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slavnostní ceremoniál bude moderovat herečka Anna Geislerová.

Článek

"Účel splnilo i vyhlášení Knihy desetiletí, zejména Lichožrouti Pavla Šruta od té doby prakticky nezmizeli z českého žebříčku bestsellerů a s téměř 13 000 prodanými výtisky se stali jednou z nejúspěšnějších knih pro děti," dodal Mandys. Právě oblast literatury pro děti a mládež zažívá v poslední době obrovský rozkvět, a to jak v počtu prodaných výtisků, tak ve zvyšování zástupců původní české tvorby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Šrut (3. dubna 1940 – 20. dubna 2018)

O hlavní ceně Kniha roku a o vítězích v dalších sedmi kategoriích bude rozhodovat třísetčlenný sbor hlasujících, který tvoří knihkupci, knihovníci, redaktoři, kritici, pedagogové i samotní autoři. O nominacích v jednotlivých kategoriích, které budou vyhlášeny 23. února, rozhodují odborné pětičlenné poroty, jimž předsedá básník, písničkář a předseda Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček.

Nakladatelský počin, překladová kniha, literatura faktu a další

Kromě Knihy roku se bude hodnotit ještě nakladatelský počin, překladová kniha, literatura faktu, poezie, próza, objev roku a kniha pro děti a mládež. Zatím bylo odevzdáno 325 přihlášek, což je nový rekord. "Vloni to bylo 318 přihlášek, předloni 285. Číslo zároveň není konečné, porotci si mohou vyžádat další tituly, které mezi přihláškami postrádají," řekl Mandys.

Nominovaní autoři budou mít možnost představit své knihy na čtyřech veřejných autorských čteních, která se budou konat každé březnové úterý počínaje 6. březnem v Knihovně Václava Havla v pražské Galerii Montmartre v Řetězové ulici.

Slavnostní ceremoniál bude moderovat herečka Anna Geislerová. "Bohužel, když se mě zeptáte na českou prózu, tam to velmi zanedbávám. V současné době čtu Houellebecqa - Mapy a území, Možnosti ostrova, tohle mě teď nejvíc bere," řekla v úterý herečka. Česká televize bude ceremonii vysílat v přímém přenosu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám