Hlavní obsah

Smutné prvenství Benátského bienále - Výstavní propadák roku

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský ročník Benátského bienále obsadil první příčku v anketě Výstavní propadák roku, kterou v lednu publikoval německý výtvarný měsíčník Art.

Foto: Peter Kováč, Právo

Lee Yongbaek, Sebevražda, 2008; plastika v korejském pavilónu na Benátském Bienále 2011 byla variací na Michelangelovu Pietu.

Článek

Hodnocení nejméně úspěšných výstav roku 2011 se účastnili přední umělečtí kritici nejvlivnějších periodik Německa, Rakouska, Švýcarska a Francie.

Philippe Dagen z pařížského Le Monde řekl: „Benátské bienále, zejména jeho mezinárodní výstavy, bylo zmatené, bez tvůrčí idey, bez kritického ohlédnutí za tím, co se ve výtvarném umění děje.“

Je to smutné prvenství přehlídky, která byla v Benátkách založena už v roce 1895 a patří k nejstarším bilancím moderního umění na světě. Mezinárodní expozici v benátském Arsenalu a v italském pavilónu loni připravil historik umění a kritik Bice Curiger spojený s Kunsthausem v Curychu.

Reklama

Související témata:
Propadák

Související články

Výběr článků

Načítám