Hlavní obsah

Zemřel literární kritik Milan Jungmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Významný literární kritik Milan Jungmann, který stál v čele několika literárních časopisů i Obce spisovatelů, byl držitelem řady vyznamenání a autorem řady knih, zemřel v pátek ve věku devadesáti let. Informovala o tom v sobotu Libuše Ludvíková z Českého PEN klubu.

Foto: Stanislav Zbyněk , ČTK

Literární kritik Milan Jungmann

Článek

"Doktor Jungmann byl významný literární kritik, v šedesátých letech šéfredaktor Literárních novin, Literárních listů a Listů, poté myč oken, v devadesátých letech předseda Obce spisovatelů a člen výboru Českého PEN klubu," uvedla Ludvíková.

Jungmann je autorem řady knih a pravidelně přispíval do deníků i časopisů. Ve své kariéře se věnoval také překladům z ruštiny. Je držitelem Ceny Toma Stopparda, Ceny F. X. Šaldy a Ceny Nadace Český literární fond.

Jungmann se narodil 18. ledna 1922 v Hořanech na Mostecku. Vystudoval pražskou filozofickou fakultu, v 50. letech působil jako ředitel Národní knihovny, v 60. letech vedl literární časopisy a byl členem předsednictva ústředního výboru Svazu československých spisovatelů.

V roce 1945 vstoupil do KSČ, v roce 1969 byl vyloučen. V době normalizace nemohl působit ve svém oboru a musel pracovat jako čistič pražských výloh. Po listopadové revoluci se Jungmann stal předsedou rady Obce spisovatelů a členem redakční rady Literárních novin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám