Hlavní obsah

Templářské unikáty a Leonardovu tvář představuje výstava ve Zbirohu

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbiroh

Nesmírně cenné artefakty připomínají slavnou minulost templářských rytířů a jako třešnička na dortu obraz pravděpodobně zobrazující Leonarda da Vinciho, možná dokonce jeho autoportrét. To jsou hlavní lákadla výstavy, která začíná na zámku Zbiroh.

Výstava Leonardo

 
Článek

Ve čtvrtek si výstavu mohli prohlédnout pozvaní hosté, do pátku až do 18. března bude ostře střežená expozice přístupná veřejnosti.

O tom, že tvář staršího muže shlížejícího z obrazu namalovaného na nevelké dřevěné desce patří da Vincimu a že se jedná o jeho autoportrét, nepochybuje Nicola Barbatelli – italský historik, který dílo objevil v jedné soukromé sbírce. „Tento obraz bude zapsán do katalogu Leonardových děl,“ prohlásil při vernisáži výstavy Barbatelli.

Pochybnosti ale přetrvávají. „Na živo jsem tento obraz ještě neviděl, ale z jeho reprodukcí mám pocit, že se sice skutečně jedná o portrét Leonarda da Vinciho, ale o nikoliv o autoportrét, spíše o dílo, která vzniklo později podle Leonardovo kresby,“ sdělil Vít Vlnas, ředitel Sbírky starého umění Národní galerie.

Nezpochybnitelnou a nevyčíslitelnou hodnotu mají exponáty připomínající templáře. „Jde o ve světě zcela unikátní projekt. Výstavu, která na dva měsíce představí na třicet zcela špičkových originálních templářských artefaktů z dvanáctého a třináctého století, nikde neuvidíte,“ řekl Právu Bohumil Vurm, spoluautor výstavy i knihy Příběh templářů.

„Nejvýznamnější jsou regule řádu zapůjčené z Národní knihovny – na celém světě se jich dochovalo asi jen devět a tyto – z roku 1170 – jsou nejstarší. A naprostým unikátem je templářský žeton, jakýsi středověký cestovní šek, který existuje jen v jediném exempláři,“ doplnil Vurm. Nechybí zbraně, ostruhy a také třeba hrot šípu z poslední templářské bitvy ve Svaté zemi, která se odehrála v roce 1291.

Reklama

Výběr článků

Načítám