Hlavní obsah

Filmové premiéry - Sherlock Holmes: Hra stínů, Le Havre, Lurdy, Konec Roberta Mitchuma a Black Power

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden přichází do kin Sherlock Holmes: Hra stínů, tedy druhé pokračování úspěšného filmu Sherlock Holmes. Tentokrát se slavný detektiv utká se svým úhlavním nepřítelem profesorem Moriartym. Novinka slavného Fina Akiho Kaurismäkiho se odehrává v titulním francouzském přístavním městě Le Havre a dotýká se s citem i humorem problematiky přistěhovalců.

Článek

Sherlock Holmes: Hra stínů

Filmové premiéry

Nejslavnější detektiv všech dob se vrací. Je to opět superman v podání Roberta Downeyho jr. Jeho odvěký parťák dr. Watson (Jude Law) se žení a na scénu přichází Holmesův úhlavní nepřítel profesor Moriarty. První ze všech, který se mu vyrovná bystrostí ducha i fyzickou kondicí. Moriartymu se v hlavě zrodil strašlivý plán na rozpoutání ničivé války a Holmes ho musí zastavit.

Bláznivá jízda, připomínající hon na kočku a myš začíná, a bude se tentokrát odehrávat nejen v Londýně, ale v řadě dalších evropských měst.

Sherlock Holmes: Hra stínů, USA 2011, 129 min., režie: Guy Ritchie, hrají: Robert Downey jr., Jude Law, Noomi Repaceová, Stephen Fry, Jared Harris a další.

Le Havre

Filmové premiéry

Film slavného finského režiséra Akiho Kaurismäkiho je příběhem sympatického čističe bot, který žije šťastně s ženou Arlettou, pracuje a volno tráví v oblíbeném baru. To vše do okamžiku, kdy mu osud vrhne do cesty třináctiletého afrického mladíka na útěku. Marcel se rozhodne chlapce uchránit před policií a následnou deportací.

Kaurismaki dostal za tento film, zabývající se velmi citlivě a s humorem politickou a morální krizí a problematikou uprchlíků, Cenu mezinárodní filmové kritiky (FIPRESCI) na loňském MFF v Cannes.

Le Havre, Finsko/Francie /Německo 2011, 93 min., režie: Aki Kaurismäki, hrají: André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel a další.

Lurdy

Upoutávka na film Lurdy (v kinech od 5.1.2012)Video: Film Europe

Snímek o naději, zázracích i zoufalství umírajících lidí: posvátné Lourdy jsou považované za místo zázraků, nadějí, pokoje a uzdravení. Sjíždějí se tam lidé z celého světa s vírou, že získají zpět své zdraví. Také hlavní hrdinka Christine, která je téměř celý život připoutána na invalidní vozík, se vydá na výlet do Lurd, ikonického města poutníků v Pyrenejském pohoří. Jednoho rána se probudí zdánlivě vyléčená. Filmu vévodí herecký výkon Sylvie Testudové.

Lurdy, Francie/Německo/Rakousko 2009, 96 min., režie: Jessica Hausnerová, hrají: Sylvie Testudová, Léa Seydouxová, Bruno Todeschini a další.

Konec Roberta Mitchuma

Filmové premiéry

Na Festivalu francouzských filmů měl premiéru evropský koprodukční snímek s mezinárodním hereckým obsazením. Je natočen jako road movie, v níž se na festival za polárním kruhem vydává herec a jeho agent, aby vyhledali legendárního režiséra a přemluvili ho ke spolupráci. Hlavní snahou režisérů Oliviera Babineta a Freda Kihna bylo najít výrazné herecké typy, které by už svou fyziognomií vyjádřily neustálé balancování na hranici mezi ironií a vážností.

Konec Roberta Mitchuma, Belgie, Francie, Norsko, Polsko, 2011, 91 min., režie: Olivier Babinet a Fred Kihn, hrají: Olivier Gourmet, Pablo Nicomedes, Wojciech Pszoniak, André Wilms, Ewelina Walendziak a další.

Black Power

Filmové premiéry

Šedesátá a sedmdesátá léta léta znamenala pro řadu obyvatel Ameriky revoluci: černošská komunita se razantně přihlásila o svá práva. Hnutí Black Power začalo zakládat politické a kulturní instituce, aby podpořilo společné zájmy černochů. V té době se švédští novináři rozhodli o tomto hnutí natočit dokument. Z vnější perspektivy pořídili nahrávky těch, kteří ve své době hodně znamenali: Stokely Carmichael, Bobby Seale, Huey P. Newton, Angela Davisová, Eldridge Cleaver ad., stejně jako aktivity skupiny Black Panther.

Black Power, Švédsko 2011, 100 min., režie: Göran Olsson

Reklama

Výběr článků

Načítám