Hlavní obsah

Grammy za celoživotní přínos pro Allman Brothers i Dianu Rossovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Grammy „za zásluhy“ příští rok obdrží veteráni jižanského rocku The Allman Brothers Band, country zpěvák George Jones či soulová zpěvačka Diana Rossová a brazilský skladatel Antonio Carlos Jobim.

Článek

Desítky let populární „Allmani“ vznikli na Floridě v roce 1969. Dva zakládající členové byli skutečně bratři (Duane Allman a Gregg Allman), ale Duane zemřel už v roce 1971, takže slovo “brothers” zůstalo v názvu spíše z piety, nejedná se o rodinnou skupinu.

Američtí kritici je už dávno prohlásili za “architekty southern rocku”. Jde o styl, v němž se blues propojilo s farmářským folkem a country a k tomu se přidalo i něco z hard-rocku. Silně improvizační charakter dlouhých kytarových sól se blíží jazzu. Všichni členové skupiny jsou fenomenální instrumentalisté a zvuk ozvláštňují také dvojité bicí. Mezi jejich obecně známé hity se řadí Melissa, Ramblin' Man, Jessica, Soulshine a další.

Diana Rossová je známá ze skupiny The Supremes, která v šedesátých letech symbolizovala takzvaný motownský soul, mimořádně úspěšnou formu černého popu, která inspiruje mladé muzikanty dodnes. Později zpívala sólo, ale nedokázala už překonat obrovský úspěch dívčí skupiny.

Antonio Carlos Jobim je samozřejmě především autorem Dívky z Ipanemy, ale má na kontě desítky dalších skladeb. Elegantně propojil jazz a latinoamerickou lidovou hudbu a bývá proto označován za praotce bossa novy.

Reklama

Výběr článků

Načítám