Hlavní obsah

Alžběta: Vím, co dělat nechci

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Alžběta je na startu své kariéry. Vydala debut To cítím a Právu v rozhovoru řekla, že už ví, co dělat nechce.

Článek

V poslední sérii Česko-Slovenské SuperStar jste vystupovala pod svým civilním jménem Alžběta Kolečkářová. Své album nicméně vydáváte jako Alžběta. Proč?

Má to víc důvodů. Alžběta Kolečkářová je jméno skoro nekonečné a navíc podle mě není postavené pro šoubyznys. A Alžběta na české scéně ještě není.

Jakou máte hudební vizi?

Mám na svém kontě první album a vím, co nechci dělat. Postupně bych se ráda dostala k hudbě, o které budu moci říct, že je má a vychází ze mě. Ráda bych se pohybovala ve více druzích muziky, láká mě například blues, pořádný rock, reggae i elektronické až alternativní věci.

To je hudba, na které jste vyrostla?

Kdepak. Pocházím z jižní Moravy a vyrůstala jsem na folklóru. Tři roky jsem hrála na housle, potom pět let na cimbál a následně na klavír a kytaru. V té době jsem nejdříve okusila popovou scénu, potom přišly reggae, metal, punk a další. Všechny ty fáze jsem si prošla naplno, čili jsem se v duchu daného žánru oblékala a také chovala. Postupem času jsem začala poslouchat skoro všechno. Vím jen, že nikdy nebudu dělat hip-hop a taneční hudbu.

Na své album jste nazpívala i písničku Cry Baby, kterou proslavila Janis Joplinová. Hlasová poloha v ní vám vyloženě sluší...

Je to skvělá písnička, u které ale člověk těžko napodobí originál. Musela jsem do ní tedy dát velký kus sebe. Tahle skladba byl ostatně můj největší úspěch v SuperStar.

Na desku jste si napsala šest textů z deseti. Kde jste pro ně čerpala inspiraci?

Je obecně známo, že nejlepší texty vznikají, když má autor depresi. Fungovalo to i u mě, pár jich takhle vzniklo. U dalších jsem inspiraci hledala při hlasitém poslechu písničky, přičemž jsem se snažila ponořit do její atmosféry.

Vy míváte deprese?

Spousta lidí si myslí, že když je někdo relativně slavný, je automaticky i šťastný. Ono to ale tak není. Sláva nese spoustu starostí a stresů, od nichž je už jen kousek k depkám. Z vlastní zkušenosti vím, že tyto depky jsou složitější než depky v normálním životě. Mimochodem u mě s těmito stavy přicházejí i nápady na písňové motivy. Zatím jsem je ale nepoužila.

Kterou skladbu na své desce máte nejraději?

Mám ráda všechny. Ale jestli jde o to, která se mi líbí nejvíc, je to Jeden dlouhej tah. Mám ráda její atmosféru, je taková omamná, jiná. A také mě baví písnička Sotva dýchám.

Studujete?

Teď zrovna ne. Kvůli SuperStar jsem školu odložila, protože jsem neměla myšlenky ani čas se učení věnovat. V září si ale chci dodělat maturitu a potom bych ráda do Prahy na DAMU. Divadlo hraju od tří let a musím říct, že mě naplňuje stejně jako zpívání. Jsem navíc přesvědčena, že DAMU mi by dala hodně i pro zpívání.

Reklama

Výběr článků

Načítám