Hlavní obsah

Ukradli můj příběh, žaloval voják tvůrce oskarového filmu. Teď dluží milióny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na 180 000 dolarů (3,4 miliónu korun) se vyšplhaly poplatky za soud proti tvůrcům filmu Smrt čeká všude, který neuváženě rozpoutal americký seržant Jeffrey Sarver. Voják si nezajistil přesvědčivé důkazy, že mu příběh "ukradli" a soud prohrál.

Článek

Snímek Hurt Locker (Smrt čeká všude) vypadal původně jako popelka, o kterou více než rok nikdo nestál. Kvůli svému relativně nekomerčnímu charakteru se v ČR nedostal do kin a šel bez většího ohlasu rovnou na DVD. Film o skupině amerických vojáků v Iráku ale zaujal oscarovou akademii a ta mu udělila devět nominací. Z nezajímavé popelky se tak rázem stal možným filmem roku a nakonec se rozhoupal i český distributor.

Z Oscarů si odnesl mimo jiné ocenění za nejlepší film roku, celkem získal šest sošek. Seržant Sarver se zřejmě domníval, že zbohatne na soudu s Bigelowovou a scenáristou Markem Boalem, ale dopadlo to opačně.

Boal se sice s vojákem skutečně setkal jako novinář ve válečné zóně a poznal jeho práci, ale odmítl, že by film byl jeho životním příběhem. Soud to uznal a podle serveru The Hollywood Reporter tak vznikl dluh na poplatcích ve výši 180 000 dolarů.

Sarverův advokát Todd Weglarz se dosud k dalšímu postupu nevyjádřil. Advokáti druhé strany mu prý dříve nabízeli, aby spor ukončil a neplatil nic, ale seržant se rozhodl bojovat dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám