Hlavní obsah

Státní opera Praha zrušila středeční stávku

Právo, ČTK, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protestní středeční stávku proti sloučení Státní opery Praha (SOP) s Národním divadlem (ND), jež měla vyústit ve zrušení večerního představení Lucie z Lammermooru, se podařilo odvolat. Organizátoři přitom varovali, že se stávka může protáhnout až do pátku.

Článek

Po úterním jednání s ředitelem ND a SOP Ondřejem Černým stávku zrušili. „Vzhledem k tomu, že se vzájemnou dohodou podařilo ochránit práva zaměstnanců v souvislosti s chystaným sloučením SOP a ND, odborové organizace v SOP stávku odvolaly,“ píše se v prohlášení zástupců odborů a vedení SOP.

Odboráři požadovali samostatný rozpočet i vedení opery, možnost podílet se na výběrů šéfů, zachování orchestru, sboru a baletu SOP a řadu dalších kroků.

Uzavřeli dohodu

„Dohodu, kterou jsme podepsali, vnímám jako začátek konstruktivního dialogu mezi odborovými organizacemi a vedením SOP potažmo ND, k němuž jsem opakovaně a bohužel bez odezvy dosud odborové předáky vyzýval. Z mého pohledu k němu mohlo dojít už někdy v březnu. Základním principem dohody je zajistit v oboustranné komunikaci postupnými kroky propojení obou souborů s cílem vybudovat umělecky silnou a efektivně fungující první operní a baletní scénu ČR,“ řekl včera Právu Ondřej Černý.

SOP bude rozhodnutím ministerstva kultury ČR od 1. 1. 2012 majetkově propojena s ND. Hlavním důvodem reformy pražské operní scény je podle ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) účelné vynakládání finančních prostředků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám