Hlavní obsah

Nová alba: Gorillaz, Anna K, Mandrage a jiní

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká smršť, tak by se dal charakterizovat výběr z alb, které uzřely světlo světa v poslední listopadový týden. V čele zájmu je nesporně novinka Anny K nebo plzeňské skupiny Mandrage. Své posluchače si získá i debut zpěvaček Gabriely Gunčíkové a Alžběty Kolečkářové, obou to úspěšných soutěžících z poslední ČeskoSlovenské SuperStar.

Článek

Gorillaz: The Singles Collection 2001 – 2011

Vzpomínka na originální animovanou kapelu, která se v roce 1998 sešla kolem Damona Albarna z britských Blur a jež především v nultých letech výrazně promluvila do dění na světové hudební scéně. Aktuální výběrová kolekce obsahuje patnáct singlů, videoklipů a také remixů Gorillaz. Jde především o výběr ze tří studiových alb, na nichž britská formace vycházející z elektronického hudebního základu demonstrovala svou sílu. Není jistě bez zajímavosti, že Gorillaz se nakonec objevili i na koncertních pódiích – přirozeně nadále jako animovaná skupina.

EMI Music

Chris Cornell: Songbook

Chris Cornell je zpěvák americké skupiny Soundgarden, v minulosti také vokalista slavných Audioslave a sólista. Na jeho nové kolekci jsou výhradně akustické verze skladeb, které se objevily již v repertoáru Soundgarden i na jeho sólových počinech. Zajímavá je bezesporu verze písně Can’t Change Me, která se objevila ve filmu Mission Impossible II. Na desce je i několik coververzí. Cornell se představuje v písničkách Led Zeppelin nebo Johna Lennona. Premiérově je na kolekci skladba The Keeper, kterou americký vokalista nazpíval pro film Machine Gun Preacher. Vše je pak důkazem toho, že dobré písně lze prezentovat i pouze s kytarou v ruce.

Universal Music

Ewa Farna: 18 Live

Čerstvá bronzová slavice, držitelka Ceny Anděl a zpěvačka nominovaná na Cenu MTV Europe za Česko i Polsko Ewa Farna oslavila nedávno osmnácté narozeniny. V nabité brněnské hale Vodová předvedla okázalou rockovou show se všemi atributy mladé, ale světem protřelé entertainerky.

Universal Music

Anna K: Relativní čas

Anna K. se svým hudebním a životním partnerem Tomášem Varteckým dokončila své osmé řadové album. Neuhýbá na něm od rockové filosofie a přesvědčivosti, jeho rozměr se však rozrostl o nové prožitky a nelehké životní zkušenosti, které albu přidaly na síle i výrazu, zejména v baladě Píseň o slzách nebo hymnické skladbě Tamaryšek, které pocházejí z pera Roberta Kodyma, resp. Tomáše Varteckého. Křest alba proběhl minulý čtvrtek v pražském Lucerna Music Baru a kmotry desky byla kapela Wanastowi Vjecy. Album vznikalo převážně ve studio Sono, finální sound zajistil Ecson Waldez, fotografie k němu pořídil Goran Tačevski a mají nevšedně dokumentační charakter.

Universal Music

Věra Martinová: Foukneme do svící

S vánočním překvapením v pravém slova smyslu přichází na konci roku Věra Martinová. Její nové album představuje výběr vánočních písniček. Zpěvaččin široký mix sahá od barokní klasiky v podobě skladeb Adama Michny z Otradovic a lidových vánočních písní z celého světa přes známé vánoční evergreeny až k soudobým písním českých písničkářů. Je známo, že k vánočním svátkům nutně patří česká píseň. Proto jsou i klasické vánoční hity - až na jednu výjimku - s českými texty.

EMI Music

Denis Lacho: Dennis

Nejúspěšnější slovenský finalista předposlední série soutěže ČeskoSlovenská SuperStar se jmenuje Denis Lacho a poté, co jeho album vyšlo na Slovensku, se dostává i na český trh. Od skončení soutěže nepřestal koncertovat, dal dohromady kapelu, vydal několik singlů a potom i debutové CD, na němž je jedenáct písniček. Kromě láskyplných balad je na něm rovněž spousta rockového feelingu. Romantický duet Len s tebou pak nazpíval Lacho s kolegyní ze jmenované soutěže Mirkou Partlovou.

Sony Music

Čechomor: Čechomor v Národním

Na desce je záznam z loňského vyprodaného koncertu skupiny Čechomor v Národním divadle v Praze. Jak ukazuje, byl provoněný předvánoční atmosférou a ozvláštněný hosty Ewou Farnou a Gerrym Leonardem, za svátečního doprovodu kvarteta virtuózek Gadrew Way. V českém hudebním světě šlo o poměrně neotřelou událost a je dobře, že byla zachycena na CD i DVD.

Universal Music

Gabriela Gunčíková: Dvojí tvář

Výrazný talent se zajímavým rockovým chraplákem, navíc druhá z posledního cyklu Česko-Slovenska SuperStar a čerstvě také objev roku z Českých slavíků 2011 vydává profilové album Dvojí tvář. Rozkrývá na něm všechna tajemství svého hlasu. Deska kromě novinek a Gábininých oblíbených hitů od Iron Maiden či Valentine obsahuje i skladby, které dosáhly největšího ohlasu u diváků i na internetu, tedy Send Me An Angel nebo Země vzdálená.

Universal Music

Alžběta: To cítím

Syrový hlas, který na české hudební scéně dlouho nebyl a jemuž věříte prožitek, který vám bez okolků až na dřeň vmete do tváře s grácií a emocemi protřelé subrety, i když je jí pouhých 18. To je Alžběta Kolečkářová, další úspěšná z poslední série ČeskoSlovenské SuperStar. Vystupuje jako Alžběta. Její album, k němuž si napsala i většinu textů, je nazvané velice příznačně - To cítím.

Universal Music

Reklama

Výběr článků

Načítám