Hlavní obsah

Mašíni v divadle dráždí

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mašíni a jejich skupina dráždí nejen historiky. Diskuse na téma, jestli to byli vrazi, nebo hrdinové, provokuje. Sebrání názorů na to téma vydalo by už na stohy. U nich ti kluci tak rádi rozdělávali ohýnky. Bodejť by se do toho nepustili divadelníci!

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Rekonstrukce kauzy Josefa a Ctirada Mašínových v damáckém Disku

Článek

Stojí za připomenutí Divadlo v 7 a půl, které příběh útěku Mašínů s Milan Paumerem hrálo na Baťově kanálu v roce 2010. Nyní do Disku přicválali s projektem Já, hrdina - Česká (mašín)érie kandrdasové Katedry alternativního divadla DAMU.

Otazníky, rozpory

Znamenitá dokumentaristická metoda režiséra Jiřího Havelky. Rekonstrukce akcí bratří Mašínů na útěku z Československa. Útočníci i oběti jsou v ní pouhými objekty. Herci nehodnotí. Předkládají fakta, varianty činů při získávání zbraní nebo peněz.

Divák sám může určit, jestli podříznutí svázaného zajatce má blíž k odbojové akci, třeba k atentátu na zastupujícího říšského protektora, nebo k popravě po islámisticku.

Nejzajímavější v České (mašín)érii jsou citace ze serverů, na nichž pověstný český anonym dostal příležitost svobodně si vylít žlučovitost, skrčkovitost, nevzdělanost, zakomplexovanost, nenávist – dokázat především sám sobě, že se čtyřicet let jen nepřetvařoval, ve skutečnosti byl ale také neohroženým bojovníkem proti komunismu.

Já, hrdina je inscenací do diskuse. Na první repríze jsem potkal Jiřího Stránského, Petra Formana… Shodli jsme se: Studenti divadelní alternativy velice plasticky naplnili záměr: poukázat na českou politickou a duchovní rozpolcenost.

Připusťme, že Mašínové jsou vrahy. Ale Milada Horáková umírala na popravčím zařízení, jež nelámalo vaz, nýbrž jen rdousilo, čtrnáct minut. Nepopravovali ji také vrazi?! Její dělnická prokurátorka vystudovala právo za dva roky. Žabařka! Dneska to v Plzni i jinde stihnou za dva měsíce! Pod deštníkem nejlepšího ministra školství.

Tak jak to je?!

Mašínové na cestě za kopečky vraždili. Kdyby nezabíjeli, zavraždili by ale je. Byli jen lepšími pistolníky než jejich protivníci. Podříznutí zajatce v mé osobní hierarchii ale neodpouštím. To dělí Josefa i Ctirada od Drdova „vyššího principu mravního“.

Také možná proto nevyznamenávali Mašíny Američané, mezi nimiž pak bojovali(?) proti komunismu po zbytek života, nýbrž jen čeští politikové, hlavně hlásní troubové, kteří mají (až na fagot Vondru, abych byl spravedlivý) také deset důvodů dokazovat antikomunismus hlavně sobě. Musím jmenovat?

Divadlo Disk Praha - Kolektiv: Já, hrdina - Česká (mašín)érie. režie Jiří Havelka, dramaturgie Lenka Krsová, scéna jan Brejcha, kostýmy Ha Thanh Nguyen, produkce Petra Kašparová, Petr Cibulka, Gabriela Nováková. Premiéra 27. října, psáno z reprízy 30. října 2011.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám