Hlavní obsah

Ciment: Další album by mohlo vyjít do deseti let

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Ciment z Valašského Meziříčí je příkladem toho, jak se hudební styly mohou doplňovat a tvořit symbiózu. V její hudbě se kříží blues, rock i moravské lidové motivy. Aktuální deska Soukromý odzemek je toho více než výmluvným dokladem. Hovoří o ní zpěvák a kytarista Petr Zezulka.

Článek

Z vaší novinky je hodně cítit blues a už méně lidové hudební motivy. Vnímáte to také tak?

V čisté podobě jsme lidové motivy, spojené s bigbítem, hráli ve Skupině z Luhu v letech 1984–1986. V roce 1987 vznikla ve Valmezu skupina Ciment. Hudebníci, kteří tvořili a dodnes jich část tvoří jádro souboru, působili v různých tamních bluesových seskupeních, takže se takové prvky zákonitě objevily i v Cimentu.

Proč jste na album zařadili dva texty básníka a písničkáře Jiřího Dědečka?

Souvisí to s předchozí otázkou. Měli jsme pocit, že na pódiu už juchá kdekdo, i když k tomu není důvod. Automaticky to vedlo k psaní textů do šuplíku ve spisovné češtině, čemuž se podřídila i hudební složka. Jiří Dědeček má množství výborných textů. Dohodli jsme se s ním už asi před dvaceti lety, že dva z nich rockově zhudebníme, aby z toho byl singl. No a mezitím se nám v tom šuplíku nahromadil materiál na celé CD a ty Jirkovy texty se k tomu báječně hodily jako bonus.

Hráli jste v Polsku, například před skupinou Jethro Tull. Máte na svou hudbu nějaké ohlasy?

Ano. Sem tam nám na stránky napíše někdo z Prahy a většinou se tváří mírumilovně.

Kdy vyjde další album?

Chystáme takové vzpomínkové. Měly by je tvořit dosud studiově nenatočené písně Ogarů z Luhu doplněné o pár novinek. Zahraje si na něm nejspíš i kytarista z Ogarů Josef Mikeš. Pracovní název je Skupina z Luhu – Ciment – Ciment – Skupina z Luhu a vyjít by mohlo do deseti let.

Reklama

Související témata:

Související články

Good Charlotte: Kapela je jako manželství

Jednou z hvězd víkendového Open Air Festivalu v Panenském Týnci byla americká punkrocková skupina Good Charlotte. Na tiskové konferenci odpověděla i na otázky...

Výběr článků

Načítám