Hlavní obsah

Kromě Havla se v Trutnově omluvil i další host, básník Jirous leží v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Mezi návštěvníky letošního trutnovského festivalu kromě jeho "náčelníka", bývalého prezidenta Václava Havla, chyběla i další osobnost, básník Ivan Martin Jirous přezdívaný Magor. Stejně jako Havel ani Jirous nemohl přijet kvůli zdravotním potížím, protože leží v nemocnici. I on festival pozdravil alespoň po telefonu.

Foto: ČTK

Ivan Martin Magor Jirous.

Článek

"Leží od pondělka v nemocnici ve Střešovicích ve vážném stavu," řekla  Jirousova partnerka, písničkářka Dáša Vokatá. "Volali jsme mu do nemocnice a Martin nám přečetl krásnou báseň, kterou složil pro tento Trutnov. Bylo to velice dojemné," uvedla Vokatá.

Petra Spáleného nahradil Ivan Mládek

Zdravotními důvody omluvil krátce před začátkem festivalu svou neúčast také zpěvák Petr Spálený, jehož vystoupení s kapelou Apollo Band mělo být jedním z lákadel sobotního programu. Pořadatelé se však domnívají, že skutečným důvodem zpěvákovy neúčasti byla jeho neochota zodpovědět některé otázky pro "festivalový samizdat" na jeho údajný podpis pod takzvanou Antichartou.

Náhradou za neúčast Spáleného byl v Trutnově oblíbený a vždy s nadšením přijímaný Ivan Mládek a jeho Banjo Band. V trutnovském "kotli" zřejmě nebyl nikdo, kdo by neznal slovo od slova texty jeho hitů, jako Láďa jede lodí či Jožin z bažin; lidé nadšeně aplaudovali i Mládkovým vtípkům.

Foto: Jiří Janda, ČTK

Ivan Mládek měl se svým Banjo Bandem v Trutnově úspěch jako vždy.

"Už tu hrajeme asi počtvrtý nebo potřetí, teď přesně nevím, trošku ta pódia máme v tom věku popletená, ale pamatuju si, že to vždycky tady bylo bezvadný. Lidi si písničky zpívali s námi, vždycky to dopadlo dobře," řekl Mládek.

Reklama

Související články

Začal hudební festival v Trutnově

Již ve středu začal neoficiálním dnem Open Air Festival „Trutnov 1987–2011“. Hudební přehlídka, která se koná v trutnovském areálu Na Bojišti, potrvá do...

Výběr článků

Načítám