Hlavní obsah

Spor o festival homosexuálů inspiroval Čtvrtníčka k satiře

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo Na zábradlí uvede v Praze v sobotu večer novinku Petra Čtvrtníčka nazvanou President Vykuřpytel. Souvislost s pražským festivalem homosexuálů a mediálním sporem o něj je více než zjevná.

Článek

"Jedná se o starou zpěvohru z 19. století, teď o prázdninách jsme měli čas, tak jsme se do toho dali. Zabývá se životem pražských koželuhů a hájů," řekl Novinkám Petr Čtvrtníček.

"Zazní např. píseň Hájku, háječku, budeme tam mít velký symfonický orchestr a samozřejmě vystoupí i moje skupina Buzerant," vyjmenovává Čtvrtníček. V době sobotního pochodu gayů zrovna bude zkoušet, takže sám pochodovat nebude, ale pevně věří, že se "kluci přijdou podívat".

V představení kromě Čtvrtníčka hrají Leoš Noha, Martin Schneider, Ondřej Nekuda, Pavel Nejedlý, David Zezula, Hynek Schneider a další. Zazní árie President vykuřpytel a hity jako Hájku Háječku, Zkušebna, Hnědá je dobrá, Hvězdy nad farou, Láďa je jako večernice, Balíček šprcek, Deset deka a další.

Koželuhové prý vyráběli z ovčí či oslí kůže pytlíky na tabák, které se vykuřovaly. „Cechovní hrdost vždy velela mít svého šéfa - a tomu se říkalo prezident vykuřpytel,“ vysvětlil Čtvrtníček.

Pětidenní přehlídka Prague Pride s koncerty, diskusemi i večírky vyvrcholí v sobotu vůbec prvním pražským „průvodem hrdosti“. Podle šéfa pořádajícího sdružení Prague Pride Czeslawa Walka tak česká metropole nyní „zažívá svůj coming out“. Proti uspořádání festivalu se v minulých dnech postavili někteří čeští konzervativci. Kritika zazněla z Hradu od prezidenta Václava Klause i jeho vicekancléře Petra Hájka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám