Hlavní obsah

Britská písničkářka PJ Harvey poprvé v České republice

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská alternativní písničkářka PJ Harvey poprvé přijede koncertovat do ČR. Její fanoušci se mohou těšit na 27. říjen, kdy zazpívá ve velkém sále pražské Lucerny a představí své poslední album Let England Shake.

Foto: ČTK

PJ Harvey

Článek

PJ Harvey je skutečně respektovanou a vlivnou hudebnicí, jež je známa netuctovou rockovou písňovou tvorbou, provokativními texty i koncerty s divadelními prvky.

Je držitelkou Mercury Prize, sedmi nominací na BRIT Awards a pěti nominací na Grammy. Americký časopis Rolling Stone ji v roce 1992 jmenoval nejlepším novým umělcem a nejlepší písničkářkou. Dvě z jejích alb řadí do žebříčku nejlepších desek všech dob.

Poslední CD Let England Shake lze bez přehánění označit za skutečné umělecké dílo. Britský Telegraph ho popsal jako "hluboký a seriózní" počin zpěvačky a autorky na vrcholu sil.

Rozmanitá, chytrá tvorba

List Los Angeles Times udělil desce čtyři hvězdičky ze čtyř a rozplývá se nad formou i závažností sdělení. "Harvey a její spoluhráči pečlivě odvažovali zuřivou sílu jejího zvuku, aby to vyhovovalo písničkovému stylu... Posluchač si nemůže pomoci a zpívá také. Pak uvažuje, co znamená pozvednout svůj hlas k oslavě krveprolití, tedy něco, co občané tohoto světa dělají pořád."

Chválou nešetřil ani německý Der Spiegel. Ocenil rozmanitost písniček i texty.

PJ Harvey vyrůstala v sedmdesátých letech v anglickém Corscombe, kde ji její rodiče zasvětili do amerického blues i do hudby undergroundového "freaka" Captaina Beefhearta. Hraje na kytaru, piáno, basu i saxofon a hlavně zpívá. Nedrží se přitom jednoho stylu, každým albem chce překvapovat a inspiruje se v rocku, popu, folku a částečně i elektronice.

Reklama

Výběr článků

Načítám