Hlavní obsah

Žádný neznámý Larssonův román neexistuje, tvrdí ex-partnerka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2010 proběhla médii zpráva, že se našel neznámý román z pera autora bestsellerů Stiega Larssona. Jeho ex-partnerka ale tvrdí, že je to prý jen začátek příběhu.

Foto: archiv, Právo

Stieg Larsson

Článek

Eva Gabrielssonová řekla BBC, že na autorově notebooku žádná kniha není. Nejde v žádném případě o román, ale o pouhý začátek románu. "Odhadla bych to na 200 stran podle toho, co jsem viděla v srpnu na našich posledních prázdninách a podle Stiegova pracovního vytížení v posledních dvou měsících."

Text pravděpodobně ani nedrží pohromadě, protože podle Gabrielssonové byl Stieg Larsson spontánní autor, který chrlil jednotlivé scény, které ho bavily, ale až později je propojoval.

Žena také tvrdí, že spoustu nápadů poradila Stiegovi ona. "Některé věci v té knize jsou čistě moje, některé jsou jeho a některé nápady jsou společné." To lze ovšem jen těžko ověřit.

Larssonova trilogie Milénium se stala globálním hitem, bodovala v prodejních žebříčcích téměř všude, včetně ČR. Stieg Larsson ale zemřel na infarkt předtím, než vyšly. V roce 2009 byly podle nich natočeny tři filmy. Jak to obvykle bývá po smrti slavných umělců, příbuzní se hned pustili do trapných soudních sporů o jeho dílo, které se ještě mohou protáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám