Hlavní obsah

Archeologové našli u Kolosea mozaiku Apollona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachovalou nástěnnou mozaiku představující antického boha slunce a umění Apollona ve společnosti múz objevili archeologové v podzemí Trajánových lázní poblíž Kolosea v Římě.

Článek

„Jde o velmi důležitý objev. Mozaika je v perfektním stavu a lze s jistotou říci, že pochází z let 64 až 109 našeho letopočtu,“ řekl římský radní pro kulturu Umberto Broccoli. Jeho kolega Dino Gasperini ale varoval, že dokončení vykopávek a zpřístupnění památky si ještě vyžádá 680 tisíc eur (přes 16 miliónů korun).

I když mozaice část chybí, lze identifikovat siluetu nahého muže představujícího boha Apollona, jenž má přes ramena přehozen plášť. Mozaika je na šestnáct metrů široké a dva metry vysoké zdi. Archeologové předpokládají, že zeď pokračuje ještě nejméně osm metrů pod zem a že se tam skrývají další díla. Mozaika zřejmě zdobila místnost, kde se scházeli bohatí římští měšťané, aby poslouchali hudbu a diskutovali o umění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám