Hlavní obsah

Sklářská výstava v DOX představuje nápadité originály

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklo je u nás fenoménem se zakořeněnou tradicí. I když sklářský průmysl skomírá, řemeslo přetrvává a vznikají nápadité originály. O tom, jak lze s tímto magickým materiálem experimentovat nebo ho využít v současném produktovém designu, se můžete přesvědčit v pražském Centru současného umění DOX.

Foto: Archiv, Právo

Skleník od Kristýny Pojerové

Článek

Výstava Transparency Nation představuje do 30. června výběr z toho nejlepšího, co vzniklo v ateliéru skla při pražské VŠUP. Studenty vede mistr v oboru Rony Plesl. Název výstavy odkazuje k pojmům jednoduchý, přímočarý nebo čistý.

„Sklo prochází technologickým a s ním spojeným estetickým vývojem. Ateliér skla na toto vše reaguje a k silné výtvarněřemeslné tradici chce přidat větší důraz na současné pojetí výtvarného umění a designu,“ říká Plesl, jehož ceněné výtvory jsou na výstavě rovněž zastoupeny.

Volná tvorba i užité artefakty

První rozsáhlá část příjemně rozvržené expozice nabízí volnou tvorbu studentů, druhá patří užitým artefaktům, které jsou prodejné a byly realizovány za pomoci českých skláren Ajeto, Janštejn a Kavalier.

Zajímavé jsou experimentální objekty stejně jako řemeslně kvalitní kusy z kontrastních materiálů – k vidění je nápojové sklo i speciální skleníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám