Hlavní obsah

Ctitel Alfonse Muchy a tenista Lendl navštívil ostravský Dům umění

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Rozsáhlou výstavu věnovanou Alfonzi Muchovi v ostravském Domě umění, kterou během několika týdnů vidělo už bezmála dvacet tisíc lidí, navštívil v úterý ostravský rodák Ivan Lendl. Legendární tenista, který je velkým obdivovatelem Muchova díla, do Ostravy přijel na prestižní atletický mítink Zlatá tretra a Muchovu výstavu, nad kterou převzal záštitu a která o víkendu skončí, tak nemohl minout.

Foto: Aleš Honus , Právo

Tenista Ivan Lendl si výstavu prohlédl v doprovodu ředitele Galerie výtvarných umění v Ostravě Jiřího Jůzy.

Článek

„Výstava je fantastická, moc se mi to líbilo,“ svěřil se Lendl po své návštěvě, během které ho doprovázel Jiří Jůza, ředitel ostravské Galerie výtvarného umění, která je provozovatelem Domu umění.

V roli tenisty zná Ivana Lendla snad každý, málo se ale ví, že bývalý vrcholový sportovec je také náruživým sběratelem děl Alfonze Muchy. K tomuto koníčku se dostal přes svého bývalého trenéra Jana Kukala, který ho před lety seznámil s umělcovým synem Jiřím Muchou.

Po tomto setkání se Ivan Lendl rozhodl, že si pořídí sbírku Muchových plakátů. Těch umělec namaloval 119 a Ivanu Lendlovi se jich postupně podařilo shromáždit 116.

„Chybí mi jen tři. Jeden z nich nikdo neviděl už několik desítek let. Druhý je v Metropolitním muzeu v New Yorku a třetí v muzeu v Hamburku,“ řekl Lendl s tím, že chybějící plakáty se mu už zřejmě získat nepodaří, protože jsou neprodejné.

130 děl Muchy

Expozice v Domě umění nabízí už od konce března více než 130 děl Alfonze Muchy. Jde jak o charakteristická Muchova díla, například rodinné portréty nebo proslulé plakáty pro francouzskou herečku Sarah Bernardtovou, ale i neobvyklá díla včetně fotografií, které pořídil sám Alfons Mucha.

Svou historickou výstavní premiéru má v Ostravě například přípravná skica k obrazu Schůzka na Křížkách, který je součástí proslulého cyklu Slovanská epopej. Součástí ostravské expozice je také plátno Alegorie dramatických umění o rozměrech čtyři metry krát 1,68 metru. Tento obraz byl kvůli své velikosti v posledních 20 letech v ČR vystaven pouze jednou

Výstava představuje také 60 fotografií, které pořídil Alfons Mucha. „Jedná se o novotisky z originálních skleněných desek, které žádná česká galerie v takovém počtu dosud nevystavila. Expozici pak doplňují umělecké předměty, které byly zhotoveny podle Muchových návrhů,“ uvedla mluvčí galerie Jana Šrubařová.

Reklama

Výběr článků

Načítám